Valoarea acţiunilor Gabriel Resources Ltd a crescut cu 3,5% dupa ce Guvernul a adoptat proiectul de lege referitor la Roşia Montană

29 august 2013 14:311 comment

haur 358Valoarea acţiunilor Gabriel Resources Ltd la bursa din Toronto a crescut cu 3,5%, atingând maximul ultimelor şapte săptămâni, ca urmare a anunţului legat de faptul că guvernul român a adoptat proiectul de lege referitor la proiectul Roşia Montana, scrie Bloomberg.
Acţiunile au atins în 28 august un maxim de 1,87 dolari canadieni, în timp ce la închiderea şedinţei de tranzacţionare au scăzut spre 1,67 dolari. Ca şi comparaţie, acţiunile au deschis la nivelul de 1,83 dolari miercuri, în timp ce pe 26 august la deschidere erau la 1,70 dolari, iar joia trecută porneau de la 1,63 dolari. Gabriel Resources Ltd are la tranzacţionare un volum de 3,15 milioane acţiuni la Toronto Stock Exchange.
Bloomberg notează că proiectul trebuie să fie aprobat şi de Parlament şi adăugă că Gabriel Resources s-a zbătut mai mult de zece ani pentru acest proiect critcat intens de asociaţiile non-profit care spun că mediul va avea mult de suferit din cauza exploatării miniere.
Compania a spus că acest proeict de lege adoptat de guvern va accelera în mod semnificativ dezvoltările de la Roşia Montana.
Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana a fost adoptat marţi în şedinţa de guvern, el urmând să fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.
Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul roman o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură..
De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montana.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana.
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.
sursa: HotNews

Tags:

1 Comment

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com