Preturile la alimente vor creste spectaculos!

18 ianuarie 2018 11:111 comment

Majorarea preturilor la combustibili, energie electrica, termica, gaze naturale, dar si deprecierea leului in raport cu euro sunt factorii care influenteaza scumpirea produselor alimentare.

Specialistii estimeaza o crestere intre 5% si 10% a preturilor la alimente, in luna februarie.

„Cresterea pretului la combustibili influenteaza transportul materiilor prime si a tuturor ingredientelor din reteta unui produs. De asemenea, cresterea cursului valutar are un efect direct asupra preturilor materiilor prime. In prezent, industria alimentara din Romania importa aproximativ 70% – carne de porc, 20-25% – carne de pasare, 20% – lapte, dar si oua sau produse de panificatie congelate. Niciun producator sau procesator nu lua in calcul sa majoreze preturile produselor alimentare, dar aceste scumpiri ale utilitatilor, coroborate cu vanzarile mai slabe din lunile ianuarie si februarie, ii vor determina sa ia aceasta masura. Preturile alimentelor vor fi mai mari cu 5-10%”, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta.

Incepand cu 10 ianuarie 2018, pretul gazelor naturale a crescut cu 10%, iar cel al energiei electrice este mai mare cu 7-13%. In plus, anul acesta, rovinieta pentru dube si camioane se va scumpi cu cel putin 85%.

Leul isi va continua deprecierea fata de moneda europeana, si va ajunge , in urmatoarele luni, la 4 lei si 73 de bani, estimeaza specialistii financiari.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com