ˮFă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!ˮ

8 ianuarie 2021 20:570 comments

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba în baza Convenției cadru de colaborare cu Fundația ˮSERA Româniaˮ București și prin intermediul specialiștilor din cadrul Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial continuă derularea proiectului: “Prevenirea sarcinii nedorite”, intitulat sugestiv: “Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta! ˮ pe o perioadă de 3 ani. (01.01.2019 – 01.01.2022).

Obiectivul major îl reprezintă prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați, însă obiectivele specifice vizează mai multe activități cum sunt: scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor, reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați; reintegrarea socială, familială, școlară și profesională a femeilor care intră în categoria beneficiarilor direcți ai proiectului; creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituții ale statului.

Echipa mobilă de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, formată dintr-un asistent social și un asistent medical derulează programe specializate privind: consiliere socială, educație sexuală și contraceptivă (popularizarea metodelor contraceptive în toate comunitățile marginalizate din județ, precum și aspectele legate de anatomia și fiziologia reproducerii), planning familial și suport și orientare ( asigurarea accesului beneficiarelor proiectului la cabinetele de planning familial, unități sanitare, dar și evaluarea nevoilor individuale, familiale și sociale ale fiecărei persoane).

 

 

În perioada mai 2017 – decembrie 2020,  prin intermediul specialiștilor din cadrul echipei mobile cu sprijinul direct al personalului din cadrul celorlalte instituții și organisme neguvernamentale, care au responsabilități în implementarea și derularea  proiectului (asistenți sociali, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari,  mediatori sociali, etc.) au fost consiliate peste 2.780 de persoane din județul Alba provenind din comunități marginalizate, din care 80 de persoane au fost consiliate telefonic pe perioada în care a fost instituită starea de urgență (23.03.-15.05.2020). Dintre cele 2.787 de persoane consiliate,  402 femei, cu vârsta medie de 23 de ani, au hotărât să aleagă o metodă contraceptivă. Astfel, specialiști echipei mobile au efectuat peste 470 de vizite la medicii specialiști prin acompanierea beneficiarelor proiectului și peste 3.660 de vizite în familiile din comunitățile defavorizate.

Beneficiare directe ale proiectului sunt femeile care se află în situația de a-și abandona copilul și care solicită ajutorul DGASPC Alba sau altor instituții, femeile care au abandonat unul sau mai mulți copii sau care au fost în situația de a cere sprijinul Comisiei pentru Protecția Copilului, adolescentele active sexual aflate în sistemul de protecție al DGASPC Alba, cazurile semnalate de SPAS-uri/DAS-uri din județ, unități sanitare, cabinetele medicale individuale, dar și femeile care se adresează în mod direct Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite și pentru care în urma investigațiilor se constată necesară intervenția, iar beneficiarii indirecți ai proiectului sunt: familiile beneficiarilor direcți ai proiectului, comunitatea locală,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, cabinetele medicale individuale, cabinetele de planificare familială, unitățile sanitare, etc..

Reamintim că, prin intermediul specialiștilor Echipei  mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, ce funcționează la sediul Centrului de zi pentru copii cu dizabilități ˮARNSBERGˮ Alba Iulia, str. Mihai Viteazu nr. 2, femeile pot beneficia gratuit de:  sfaturi, consultații medicale de specialitate, material contraceptiv și transport/acompaniere la cabinetul medical specializat.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com