„Mă bazez pe hărnicia, priceperea şi seriozitatea oamenilor”

9 aprilie 2012 15:553 comments

Nicolae Florea are o experienţă diversă: a lucrat în firme de stat (Utilajul, UTEPS) şi în sectorul privat (Fabrica de cărămidă din Sântimbru). Are experienţă de conducere: a avut zeci de angajaţi în subordine, aşadar lucrul cu oamenii este ceva obişnuit.
Nicolae Florea vrea să calce pe urmele bunicului său, care a fost primar în Mihalţ în perioada interbelică. Deviza lui Nicolae Florea este aceasta: „Primarul trebuie să-i unească pe oameni, nu să-i dezbine”

– De ce aţi intrat în această luptă politică dură sau chiar foarte dură?
-P ot să spun că sunt un om realizat, din toate punctele de vedere, dar mă gândesc să fac ceva şi pentru cetăţenii din comună. În 20 de ani s-au făcut prea puţine lucruri la Mihalţ faţă de alte comune şi eu vreau să schimb acest lucru, evident împreună cu concetăţenii mei.
– Cunoaşteţi aşteptările cetăţenilor din comună?
– Am avut discuţii cu consilierii şi cu numeroşi locuitori, şi din aceste discuţii am aflat câteva din nevoile urgente ale satelor aparţinătoare. În primul rând, mi s-a spus ca angajaţii Primăriei să îi respecte pe cetăţeni când aceştia merg cu anumite probleme la Primărie; de asemenea, trebuie văzut de şcoală, de tineri, de biserici, pensionari; un alt punct este curăţenia satelor.
Eu vreau să le spun că în momentul în care voi fi primar pentru tot ceea ce se va face în comună se vor consulta cetăţenii şi se execută propunerea majorităţii… Numai aşa vom merge în mandatul meu. Tot la îndemnul oamenilor vom urmări ca fiecare problemă să fie rezolvată: nu e suficient să luăm o decizie şi apoi să nu urmărim cum s-a rezolvat, dacă se rezolvă.
Vreau să vă spun că mi s-a solicitat rezolvarea problemelor legate de fondul funciar; pentru aceasta vom constitui o comisie de fond funciar.
Din discuţiile cu oamenii am aflat că ei doresc reglementarea păşunilor oilor.
Activitatea Poliţiei lasă de dorit: din 4 poliţişti mai este unul singur, care nu face faţă situaţiei.
Revenind la chestiunile Primăriei, voi stabili un orar pentru audienţa cetăţenilor.
La Obreja, chestiuni punctuale: construirea podului peste Secaş pentru a putea trece oile şi vacile la păşunat, precum şi oamenii la lucru.
Mai avem de rezolvat următoarele: consolidarea punţii peste Târnave, între Obreja şi Cistei; iluminatul într-o parte şi cealaltă a podului; taluzarea şanţului de pe Hula Obreja; pietruirea drumurilor din comună; deschiderea drumurilor de pe Luncă, între Obreja şi Mihalţ; nivelarea drumurilor peste hotar, fântâni în zonele unde sunt loturile oamenilor; asfaltarea satelor, trotuare.

Mai sunt de făcut câteva obiective: terminarea căminelor culturale din Obreja, Mihalţ Cistei şi dotarea cu mobilier; vrem să trecem cantina de la Obreja în administrarea Primăriei. S-a cerut împrejmuirea terenului de fotbal la Cistei şi Obreja; la Mihalţ oamenii au cerut construirea unei tribune: vreau să vă spun că avem deja 3 echipe de fotbal, pe una am înfiinţat-o eu…
Este nevoie de un târg de animale pentru ca mihălţenii şi cei din satele din jur să nu mai meargă până la Teiuş, Blaj, Alba Iulia.
– În această perioadă de criză cum veţi încerca să ajutaţi oamenii?
– Ne-am gândit la anumite facilităţi pe perioada de criză. Pentru pensionari şi pentru cei nevoiaşi vrem să organizăm revelion la căminul din comună, ca să nu se simtă uitaţi. Pentru cei care stau la bloc vom încerca să găsim o modalitate pentru a-i ajuta să-şi cumpere locuinţele. Vreau să facem chirii mai mici pentru cei care stau la bloc, care au magazine acolo, dispensarul medical.
– Aţi spus că veţi face consultări frecvente…
– Da, la primărie, dar şi acasă la oameni. Ca o altă măsură de consultare a nevoilor cetăţenilor vreau să institui un obicei prin care împreună cu viceprimarul şi cu consilierii să-i vizităm pe oameni la ei acasă: astfel putem discuta cu ei deschis, le putem afla problemele, acasă sunt oamenii mai relaxaţi şi spun exact ce îi doare. În fiecare sfârşit de săptămână vom vizita câteva familii, vom lua toate străzile la rând.
– Tinerii ce loc ocupă în preocupările dumneavoastră?
– Vom face activităţi culturale, distractive (discotecă cu un anumit program şi altele), activităţi sportive. Vrem să îi canalizăm pe tineri spre aceste domenii, să nu îi pierdem prin baruri.
De asemenea, voi căuta să aduc la Mihalţ secţii ale unor firme din Alba Iulia: sunt zeci de mihălţeni care fac naveta la două firme din Alba Iulia. Voi încerca să discut cu aceste firme să deschidă secţii în Mihalţ – pentru asta le vom pune la dispoziţie spaţiile lăsate libere care aparţin Primăriei.
La solicitarea oamenilor vrem să facem un cabinet medical în Obreja şi Cistei, unde să avem medic măcar o zi-două pe săptămână, pentru ca oamenii să nu umble mult pentru problemele de sănătate.
– Ce v-aţi propus pentru început?
– Sunt multe de făcut, dar eu spun că lucrurile trebuie să se schimbe încă din prima zi. Primăria va avea un program non-stop până când punem lucruile în cursul normal. Eu mă bazez pe hărnicia, priceperea şi seriozitatea oamenilor noştri din comună. În echipa de la Primărie vor trebui să ţină pasul cu mine: cine nu munceşte cu mine, în ritmul meu, pentru oamenii din comună, acela va pleca.
– Cum apreciaţi modul cum au decurs lucrurile în ultimii 4 ani în Mihalţ?
– Lucrurile au scăpat de sub control. Lucrările publice sunt fuşerite, făcute la preţuri mult mărite pentru a consuma fondurile alocate, dar fără nici o garanţie. Toate se încep, dar nimic nu se finalizează. Din discuţiile cu consilierii am înţeles că s-ar fi prejudiciat visteria comunei de unii aleşi cu o sumă foarte mare (sumă de care trebuiau să beneficieze cetăţenii comunei). Dacă voi ajunge la Primărie nu mă voi lăsa până nu voi scoate la iveală toate ilegalităţile. Dar dacă vă interesează aceste lucruri ar fi bine să staţi de vorbă cu consilierii din comună, cei ei ştiu cel mai bine.
– Ce vă nemulţumeşte mai mult?
– Multe: 1. Modul cum se procedează înainte de alegeri de a momi cetăţenii cu promisiuni şi doi mici. 2. Faptul cum se mint cetăţenii prin ziare cu diferite interviuri şi dezminţiri, de ajung cetăţenii să nu mai ştie ce să creadă. 3. Se ştie că se mai face câte ceva, dar numai înainte de alegeri: 3 ani şi jumătate pauză. „Ruşine”. 4. Cel mai grav este dezinteresul faţă de cetăţeni.
– Aţi lucrat mult în Alba Iulia. Cum de nu v-aţi mutat în oraş?
– Eu nu m-aş muta în oraş. Mi-am cumpărat un apartament în Alba Iulia, dar nu am putut să părăsesc Mihalţul. Mă leagă foarte multe de oamenii din jur şi de locurile din Mihalţ.
– Ce aţi dori să le transmiteţi cetăţenilor din comuna Mihalţ?
– Sănătate. Sărbători Fericite! Să fie vigilenţi, să-şi ceară drepturile de la politicienii pe care i-au ales. Paşte Fericit pentru toţi locuitorii comunei Mihalţ!

Interviu realizat de Iulian Brok

3 Comments

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com