„Prea adesea nouă, primarilor, ni se reproşează incapacitatea absorbţiei fondurilor europene”

23 martie 2011 00:020 comments

În calitate de vicepreşedinte al Regiunii 7 din cadrul Asociaţiei Oraşelor din România, primarul oraşului Cugir a luat parte la cea de-a XVIII-a ediţie a Adunării Generale AOR. La evenimentul desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute au fost prezenţi peste o sută de primari de oraşe din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi ai diferitor ministere.
Potrivit edilului şef al Cugirului, în cadrul evenimentului, primarii au semnalat probleme în majoritatea sectoarelor de activitate. Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, i s-a solicitat rezolvarea problemei înfinţării Camerelor Agricole, precum şi necesitatea finalizării legilor proprietăţii.
O chestiune dureroasă pentru mulţi primari se referă la sistemul sanitar, primarii formulând un protest cu privire la modul netransparent în care Guvernul Boc a decis închiderea anumitor spitale mici. Prin urmare, primarii au decis atacarea în contencios a Ordinului Guvernului prin care s-a dispus acest lucru.
De interpelările primarilor nemulţumiţi nu a scăpat nici reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului: primarii de oraşe au solicitat simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene. „De foarte multe ori administraţiilor locale li se reproşează o oarecare incapacitate de absorbţie a fondurilor europene. Nu întotdeauna acest reproş este fundamentat. În cazul Cugirului, la ora actuală avem 8 proiecte eligibile care aşteaptă finanţare. Considerăm că este nevoie de o simplificare a procedurilor de accesare a banilor europeni”, a declarat Adrian Teban.
Un alt punct pe agenda discuţiilor Adunării Generale AOR a fost statutul primarului şi recunoaşterea acestei funcţii pe măsura demnităţii publice pe care o reprezintă, ca urmare a unei opţiuni a majorităţii cetăţenilor dintr-o colectivitate.
„Concret, am cerut modificarea legii administraţiei publice locale, după modelul german, în sensul în care primarului să i se dea dreptul de a conduce şedinţele Consiliului Local şi de a vota, aşa cum se întâmplă în Consiliul Judeţean. În prezent, primarul poate propune un anumit proiect de hotărâre, dar nu îl poate susţine direct, prin vot”, a precizat primarul oraşului Cugir.
De asemenea, a fost abordată tema modernizării României care trebuie să se facă printr-o descentralizare bazată pe subsidiaritate, autonomie locală şi capacitate administrativă consolidate. Primarii au solicitat corelarea competenţelor administraţiei publice locale cu resursele umane şi financiare de care dispun în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com