1.253 de persoane intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante
Una dintre măsurile de prevenire a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 28 de absolvenţi (6 prin subvenţionarea locurilor de muncă). Din cei 28 de absolvenţi încadraţi, 8 au beneficiat de primă de încadrare de 500 lei.
Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare
În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii pentru 13 şomeri (9 femei).
Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel: 4 persoane cu vârsta mai mică de 25 ani; persoane între 25-35 ani; 5 persoane între 35-45 ani; 4 persoane peste 45 ani.
În privinţa încadrării în muncă a persoanelor de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri care mai au 3 ani până la pensionare, şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. Luna trecută au fost încadraţi în muncă din această categorie140 de şomeri, din care 51cu subvenţionarea locului de muncă.
După mediul de provenienţă, au fost încadrate 70 de persoane din mediul urban şi 70 de persoane din mediul rural.
După statutul persoanei înregistrate, persoanele încadrate din această categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (51) se structurează astfel:18 şomeri neindemnizaţi şi 33 indemnizaţi.
„Aceste date sunt relevante pentru a concluziona faptul că această măsură activă creează locuri de muncă în primul rând pentru şomeri neindemnizaţi – grup ţintă care se confruntă din ce ce în mai mult cu fenomenul şomajului şi riscul de a se reintegra pe piaţa muncii cu dificultate, respectiv de a face parte din categoria şomerilor de lungă durată”, a declarat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi.
Încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap
Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă a 2 persoane fără subvenţionarea locului de muncă.
Numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în februarie a fost de 1.253. În urma acordării acestor servicii, s-a reuşit plasarea în muncă a 217 persoane: 145 persoane în locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, 72 persoane pe perioadă determinată. „Putem aprecia faptul că se păstrează în continuare o pondere ridicată a contractelor pe perioada nedeterminată. Încadrarea şomerilor după prima mediere a muncii: 54 persoane”, a mai precizat Corneliu Engi.
Crinela Toader