12 ani de YouthBank la Alba Iulia
Spațiul Muzeal “Principia” a găzduit joi evenimentul de încheiere a celui de-al 12-lea an al programului YouthBank, în cadrul căruia echipele de liceeni care au obținut finanțarea proiectelor lor de implicare în comunitate au prezentat impactul acestora.La eveniment au participat liceenii din echipele de proiect, reprezentanții ONG-urilor gazdă a proiectelor, alături de tinerii din echipa YouthBank și staff-ul fundației, de partenerii acestui program și mass-media.
Până în prezent, Fundația Comunitară a acordat 70 de granturi liceenilor din Alba Iulia, finanțând proiecte cu bugete totale de peste 250.000 lei, susținând în acest fel cca. 1000 de liceeni care au devenit lideri în generația tânără sau au dezvoltat proiecte antreprenoriale în comunitate, proiecte care au avut peste 75.000 de beneficiari direcți și indirecți.Și ce este cel mai important, tineriidin echipa YouthBank au fost cei care au ales proiectele care au fost finanțate, au învățat foarte riguros cum să o facă și s-au bazat pe cercetarea sociologică realizată în licee. Tot ei le-au monitorizat și evaluat, urmărindpermanent creșterea impactului programului YouthBank în comunitate.
În cadrul evenimentului, echipa YB, formată dinAndrei Apolzan, Andreea Beldean, Ionela Beldean, Andreea Belei, Tudor Cojan, Izabela Costea, David Dăian, Raluca Groza,Denisa Lascu, Cristina Olar și Emanuela Șarlea, coordonată de Luminița Moldovan, i-a premiatpe toți cei care au contribuit la succesul ultimului an al unui program ce oferă atât de mult comunității.Au fost premiați liceenii din cele trei proiecte finanțate în 2021, alături de adulții și ONG-urile care i-au sprijinit, dar și partenerii programului, fiind prezentate publicului rezultatele proiectelor finanțate:
► Ghidul Incluziunii Școlare: proiect al echipei Consiliul Județean al Elevilor Alba, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, având-o ca lider pe Katharina-Gabriela Țîntea, ca membri peFlorin-Alexandru Popa, Natalia Nicolae și Medeea Farcaș, ca adult cu rol de sprijin pe Maria-Angela Albu și ca organizație gazdă Asociația Rotary Club Alba Iulia. Proiectul a vizat fenomenul de incluziune școlară, fundamental pentru desfășurarea optimă a actului educațional, concretizat în combaterea bullying-ului și a discriminării sub toate formele ei. A rezultat o campanie în liceele din județ (cu 5 prime lansări deja realizate și care va continua odată cu reînceperea școlii), dar și revista omonimă, diseminată în format tipărit și electronic. În doar o lună, proiectul a avut293 de beneficiari direcți, 16.969 de beneficiari indirecți și 400 de materiale de promovare.
► Cetatea Bibliotecii Vii: proiect al echipei Voice, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Liceul de Arte “Regina Maria”, având-o ca lider pe Medeea Farcaș, ca membri pe Roxana Hârceagă, Vlad Gîrlonța, Raluca Gherman, Geanina Dejanschi, Silvia Duriga și Ciugudean Raul, ca adult cu rol de sprijin peFlorian Farcaș, iar ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Biblioteca Vie a fost un instrument de dialog care a adus oamenii mai aproape unul de celălalt cu scopul de a promova respectul pentru demnitatea umană și identitatea fiecăruia, lupta cu stereotipurile sau cu prejudecățile celorlalți. Proiectul a avut 216 beneficiari direcți, 7.600 beneficiari indirecți și 907 materiale de promovare.
► E-Archery: proiect al echipei Arcașii Cetății, formată din liceeni de la Liceul de Arte “Regina Maria” șiSeminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, având-o ca lider pe Simona Ana Maria Ștef, ca membri pe Paul Negru, Bianca Bărbușiu, Raul Ciugudean, Ioana Camelia Boțan și Ariana Maria Șuvaina,ca adult cu rol de sprijin peTeofil Slevaș, iar ca organizație gazdă Asociația Emanoil.Proiectul a făcut din tirul cu arcul o activitate de activare personală în pandemie, care să ajute la diminuarea stării de anxietate și stres, dar a însemnat și deplasărila centre de plasament, pentru ca bucuria să fie accesibilă și celor care simt o mai mare nevoie de încredere și comunicare.Proiectul a avut 826 beneficiari direcți, 5.171 beneficiari indirecți și 20 materiale de promovare.
Echipa YouthBank a desemnat”Ghidul incluziunii școlare” drept cel mai bun proiect implementat în această ediție, pentru inițiativa Consiliului Județean al Elevilor Alba de a propune comunitățiio dezbatere și un ghid pe teme de care societatea și cei care fac politicile publice se cam feresc și pentru impactul pe care proiectul îl va produce în continuare. Această desemnare a venit însoțită de un premiu de 1.000 lei, constând într-o finanțare suplimentară din partea Fundației Comunitare pentru ca reprezentanții elevilor din Alba să crească în următorul an școlar impactul acestui proiect. Evenimentul s-a încheiat cu momentul de relaxare activăoferitparticipanților de echipa Arcașii Cetății, la standul de tir cu arcul amenajat în Piața Cetății, dar și cu un mesaj video de felicitare și încurajare trimis din Irlanda de Nord deVernon Ringland, cofondator YouthBank International.
YouthBank are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Ancău Company, Apa CTTA și Porterom, ca susținători – Casa de Cultură a Studenților, GIRO, Deko Team Design, Marani Star și Vair Auto Ro, iar ca parteneri logistici – Tipo-Rex, Societatea de Transport Public și Impact Design. Lor li se alătură Inspectoratul Școlar al Județului Alba, care a diseminat activitățile programului.
“Am întâlnit, din nou, tineri extraordinari și proiectedeosebite, cu teme dificile – discriminarea,prejudecățile, bullying-ul, activarea în pandemie – proiectecare fac bine Alba Iuliei, propuse de o generațiecu care sunt de acord că nu trebuie să aștepte soluțiileadulților. Această generație are și va avea întotdeauna ușanoastră deschisă” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.
“Susținem de mulți ani YouthBank și generația tânără pentru că în acest fel Alba câștigă tineri responsabili și buni cetățeni” –Anica Ancău, administratorSC Ancău Company SRL.
“Există o responsabilitate a companiilor față de comunitate, iar aceasta cuprinde și dezvoltarea tinerilor ca membri activi ai comunității” –Ștefan Bardan, director general SC Apa CTTA SA.
“Am văzut efectele programului YouthBank în comunitate și am văzut tineri cu importante abilități dezvoltate de acest program” –Vasile Dăian, administrator SC Porterom SRL.
“E firesc să susținem tinerii, dar nu de multe ori vedem în comunitate un efect multiplicator ca cel produs de YouthBank” –Gheorghe Berghian, director Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.
”Am luptat cu toate puterile noastre pentru a face posibil acest an de YouthBank și a fost extraordinară strădania voluntarilor noștri, care și-au pus timpul, energia și ambiția în slujba colegilor lor de generație și a comunității” – Luminița Moldovan, coordonator YouthBank.
Făcând parte dintr-o rețea internațională ce cuprinde 175 de programe locale, care se desfășoară în 21 de țări de pe 4 continente, Fundația Comunitară Albaare cel mai longeviv program YouthBank din România, singurul ce funcționează neîntrerupt din 2009.Un program de două ori desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ și care a obținut, la nivel național, premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație. O recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri.