148 de ani de la moartea marelui erou Avram Iancu 1824 – 1872

9 septembrie 2020 05:420 comments

Nascut in comuna Vidra de sus dintr-o familie de iobagi transilvaneni un pic mai instariti, Avram Iancu a urmat Facultatea de Drept la Cluj, incepand cu anul 1844. Dupa terminarea Facultatii, lucreaza un scurt timp la Sibiu la Tezauriaratul tarii si, incepand cu anul 1846 devine cancelarist la Targu Mures. Incepe sa organizeze impreuna cu alti cancelaristi romani si de alte nationalitati intalniri periodice unde se dezbat modalitati de a obtine pentru romanii din Transilvania o viata libera si mai multe drepturi.

Avram Iancu a fost un permanent militant pentru drepturile romanilor din Transilvania, avand un rol major in obtinerea desfiintarii iobagiei.

Aflat in mijlocul convulsiilor sociale din jurul anilor 1848, Avram Iancu a reusit sa conduca cu succes lupta ce sustinea interesele romanilor din Transilvania, in ciuda intereselor celorlalte parti beligerante: maghiare si austriece.

Se stinge la 10 septembrie 1872 la Baia de Cris, fiind inmormantat in Tebea, Tara Zarandului, langa Gorunul lui Horia

Trebuie să privim cu mandrie patriotica la sacrificiul făcut de Avram Iancu pentru salvarea ţării, să adoptam o poziţie verticală în viaţa de zi cu zi, după exemplul marelui erou “care a ştiut că lucrurile nu se schimbă în bine prin văicăreli, ci prin acţiune fermă”.

 
 
 
 

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com