15.000 de hectare de porumb din Alba afectate 100% de secetă
Fiecare zi în care nu plouă este o adevărată lovitură dată culturilor agricole. Seceta ce a pus stăpânire pe România a afectat şi culturile agricole din judeţul Alba, ale căror producţii din acest an sunt departe de cele de anul trecut.
Conform ultimelor date furnizate de directorul Direcţiei Agricole Alba, dr. ing. ec. Nicolae Budrală, din cele 264.369 de ha culturi agricole însămânţate, inclusiv păşunile şi fâneţele, 249.369 de hectare sunt afectate în proporţie de peste 30%.
La fel ca la ultimele raportări, cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb, unde situaţia devine critică deoarece recolta, de nu mai puţin de 15.000 de hectare, este afectată în proporţie de 100% iar 27.483 hectare sunt afectate în proporţie de 30%.
În ce priveşte celelalte culturi agricole, situaţia este la fel de gravă, seceta afectând în proporţie de peste 30% culturile de grâu de primăvară, ovăz de primăvară, orzoiacă de primăvară, mazăre boabe, fasole boabe, plante medicinale, floarea soarelui, rapiţă de primăvară, soia cartofi, legume, tutun, sfeclă de zahăr. Seceta a afectat şi păşunile şi fâneţele din judeţul Alba. Astfel, din 117.951 ha de păşuni 117.951 ha au fost afectate de secetă în proporţie de peste 30%. La fel stă şi situaţia la fâneţe, unde din din 70.106 ha tot atâtea sunt afectate în proporţie de peste 30%. Vedem astfel, că şi crescătorii de animale au probleme în această perioadă, prin lipsa nutreţului, problemele mai grave putând apărea în acest sector în această iarnă.
O soluţie pentru a evita pierderile ar fi fost asigurarea culturilor dar, din păcate, în Alba, din cele de 264.369 hectare de culturi afectate de secetă (inclusiv fâneţele şi păşunile) doar 5.724 sunt asigurate. O altă soluţie ar fi fost irigarea, dar aici, situaţia este mult mai gravă. Dacă înainte de 1990, în judeţul Alba, erau irigate aproximativ 2.500 de ha de culturi agricole, în acest moment, din varii motive, sunt irigate doar 220 ha teren agricol.
Dincolo de pagubele recent produse de secetă, lipsa precipitaţiilor devine o problemă majoră în România, pe fondul inexistenţei unui sistem de irigaţii funcţionabil. Veştile sunt şi de rău agur, deoarece meteorologii avertizează asupra fenomenului de creştere treptată a temperaturii, pe termen scurt. La ce să ne aşteptăm? Producţii mici, preţuri mari. Adică, nimic bun. Probabil exploataţiile mari mai au şanse de supravieţuire, însă micii producători pot să dispară pe capete.
Sorin Poparadu