24 străzi din Centrul municipiului reparate cu bani europeni

29 august 2012 17:200 comments

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, şi Silvia Moldovan, şeful Direcţiei Tehnice şi Dezvoltare din cadrul Primăriei, au anunţat într-o conferinţă de presă finalizarea proiectului prin care 24 de străzi au fost reparate şi amenajate cu dotări tehnico-edilitare: străzile Dobrogei, Maramureşului, Iaşilor, Siretului, Plevnei, Florilor, Bucureşti, Gheorghe Doja, Simion Balint, Oituz, Mărăşti, Libertăţii, Petre Dobra, Morii, Călăraşilor, Livezii, Basarabiei, Mihai Viteazul, Munteniei, Lucian Blaga, Traian, Nicolae Titulescu, Ceferiştilor, Andrei Mureşanu.
Lucrările au vizat modernizarea străzilor, realizarea de trotuare şi accese, parcări, zone verzi, înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare.
Valoarea totală a proiectului este de 34.556.291,99 lei (aproximativ 8 milioane euro), un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin FEDR în cadrul POR 2007-2013, organismul intermediar fiind ADR Centru şi Autoritatea de Management a MDRT.
Primarul Mircea Hava şi-a declarat nemulţumirea, în cadrul conferinţei de presă, faţă de controalele şi procesele în care Primăria este implicată: „O să vă spunem de controalele care vin pe la noi, suntem şi noi în judecată… Toată lumea vorbeşte de fraude. Frauda înseamnă când ai furat, când ai ciordit, când ai băgat mâna în buzunar, când banul public l-ai dus în altă parte.
O să facem o discuţie largă pe tema controalelor, pentru că n-avem nimic de ascuns. Nu trag spuza pe turta noastră, nu trag spuza pe turta nimănui. În loc să fim fericiţi că putem să tragem bani europeni – un cent dacă intră într-o unitate administrativă este excepţional – avem o mare bucurie şi un rânjet de la o ureche până la cealaltă în momentul în care cineva vine şi a văzut că o virgulă nu e pusă unde trebuie. Nu este normal! O să spună cineva că asta ne caracterizează pe noi pe românii. Poate pe alţi români, pe noi cei de aici, din zonă, nu ne caracterizează lucrul ăsta. Mi se pare aberant şi mi se pare sigur o coadă de topor, o frână băgată în roţile acestui vehicul.
Să ştiţi că se scriu din Primărie tomuri întregi în care explicăm de ce litera a este „a” şi nu este „A” nu ştiu de care. Acum exagerez, dar în zona asta am ajuns. O să discutăm, o să aducem documente, chiar că vreau să fac un lucru din ăsta, indiferent că voi supăra pe cineva şi indiferent că vor veni şi ne vor controla… Nu v-am spus niciodată, dar toate controalele, toate eşantioanele care se iau la control, nu ştiu cum nimereşte, nu ştiu cum se dă cu zarul ăla, 6 – 6, Alba Iulia nimereşte tot timpul să fie controlată. Nu ne deranjează, pe cuvântul meu de onoare. Am avut şi Olaful şi Dlaful şi toată lumea peste noi, ne-au controlat, au plecat, totul e OK, chiar ne bucură, este bine. Însă fiecare control din ăsta înseamnă oameni care stau blocaţi, oameni care scriu, pentru că le dăm documente, în documente e greu să te descurci dacă nu ai de unde să ştii lucrurile astea…”
În completarea celor 24 de străzi reparate, o altă stradă a fost finalizată: este vorba de str. Ion Arion. Aici au fost însă probleme din cauza unor locuitori de pe stradă, susţine primarul Mircea Hava: „Strada Ion Arion o definitivăm pe banii Primăriei. V-am explicat de ce nu a putut să intre în proiect, pentru că o bucată din stradă aparţinea unor cetăţeni din Alba Iulia cu care nu ştiu dacă suntem în judecată, persoane care ne-au cerut 500 euro/mp de teren. De asta nu era capătul străzii făcut… Suntem în tot soiul de procese. Eu m-am săturat să fiu tot timpul la „extemporale” (n.a. – procese penale şi anchete DNA) pentru lucruri pe care le-am făcut numai şi numai pentru interesul oraşului. Şi aici am enşpe mii de procese penale pentru că le-am intrat pe proprietate. Stăm şi noi să se termine procesul, deşi noi lucrăm după lege…
Suntem cam obosiţi să umbăm toată ziua pe la judecată, şi nu numai la judecată, că nu-i o problemă, dar ştiţi prea bine că se duc în altă parte (n.a – la DNA), zelul este imens, rapid suntem toţi acolo, rapid ne aşteptaţi (n.a. – jurnaliştii) toţi acolo. Ne-am cam plicitisit să mergem în zona aia, pentru că avem altceva de lucru. Şi toate sunt lucruri de genul ăsta.
Din cauza asta nu suntem gata cu acel capăt, puteam să reparăm această stradă (Ion Arion) toată pe bani europeni, dar o să vedem cât o să ne coste până la sfârşit, cu expropiere, şi o să vedeţi câţi bani a pierdut municipiul din cauza unor oameni care… asta-i dragostea de ţară, că noi nu puteam să ne-nţelegem! 500 de euro nu puteam să-i dăm pe metru pătrat; acolo 5 – 6 euro/mp, ia domnule banii, „shake the hand”. Ştiu că nu vor lua banii, dar nu doresc lucrul ăsta…”
Primarul s-a mai plâns de greutatea cu care se fac rambursările. În momentul de faţă, Primăria are de recuperat circa 60 – 70 miliarde lei vechi.
Mircea Hava: „Singura problemă este dacă s-ar derula financiar rambursurile mai repede şi dacă toată lumea ar înţelege că orice firmă care lucrează, lucrează pe bani şi fiecare cumpără de undeva ceva, ca să plătească înapoi. Derularea rambursărilor merge destul de greu, asta este problema noastră. Noi plătim de la noi, au fost situaţii în care aveam peste 100 de miliarde lei vechi (n.a. 10 milioane lei noi), mulţi bani şi aşteptam după ei cu lunile ca să se-ntoarcă înapoi, pentru că noi avem şi altceva de făcut. Banii ăştia nu erau pregătiţi ca să plătim constructorul, ci ca să plătim partea noastră. Asta e: dai banii şi aştepţi! Din păcate cei de la Ministerul de Finanţe au cu totul şi cu totul alte probleme decât să fluidizeze banii… Nu ne întrebaţi de ce banii vin aşa de greu, nici eu nu înţeleg. De ce un ramburs trimis din mai nu a venit nici până acum?”

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com