44 de ani de la înfiinţarea Centrului Militar Judeţean Alba

15 februarie 2012 16:491 comment

În baza Legii nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România (n.a – revenirea la judeţe), începând cu 17 februarie 1968 a fost înfiinţat Centrul Militar Judeţean Alba (C.M.J.), cu dislocarea în Alba Iulia, prin transformarea şi includerea în organizare a comisariatelor raionale Sebeş, Aiud, Cîmpeni, Blaj din cadrul fostelor Comisariate Militare ale regiunilor Hunedoara, Arieş-Turda şi Mureş. Centrul se subordonează direct Marelui Stat Major al Ministerului Forţelor Armate.
În conformitate cu Ordinul nr. M-3 din 28.08.1969 al Ministerului Forţelor Armate pe data de 20 august 1969, C.M.J. Alba iese din subordinea M.S.M., fiind trecut în cea a noului înfiinţat Comandament Militar Teritorial Cluj. Sub această denumire a funcţionat până în data de 15.01.1990, când s-a transformat în Comandamentul Militar Judeţean Alba, prin reorganizare luând în subordine Statul Major Judeţean de Apărare Civilă Alba, Statul Major Judeţean de Gărzi Partiotice Alba şi Secţia Informaţii Alba. În anul 1994 se revine la denumirea de Centrul Militar Judeţean Alba, fiind în subordinea aceluiaşi comandament pâna la data de 29.03.2002, când trece în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”. Începând cu data de 1 decembrie 2002, instituţia se reorganizează şi trece în subordinea Centrului Militar Zonal Hunedoara pâna la data de 15.01.2007, dată la care trece în subordinea Centrului Militar Zonal Cluj, căruia i se subordonează până în prezent.
Pe parcursul existenţei sale, C.M.J. Alba a constituit în permanenţă interfaţa dintre
societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, având rolul de a promova profesia militară, a recruta candidaţi pentru cariera militară, de a asigura pe timp de pace repartizarea resurselor umane şi materiale în plan judeţean, selecţia şi încorporarea recruţilor (până în 2007), evidenţa rezerviştilor, selecţia psihologică a tinerilor în vederea angajării ca militari profesionişti ş.a.m.d. Printre atribuţiile ce revin C.M.J. Alba se numără şi consilierea şi reconversia profesională a cadrelor militare în rezervă (în număr din ce în ce mai mare).
Din 25.09.1985 până în prezent, C.M.J. Alba este amplasat în mijlocul cetăţii medievale Alba Iulia, în apropierea castrului roman şi a cetăţii bastionare de tip Vauban, în clădirea ce a adăpostit Comisariatul de Război (Str. Mihai Viteazul nr. 11).
Cu ocazia aniversării a 44 de ani de la înfiinţare, Centrul Militar Judeţean Alba urează un călduros „La Mulţi Ani” cadrelor militare şi personalului civil care sunt sau au fost angajaţi ai acestei instituţii.
Locotenent colonel Cornel Oltean

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com