80 de ha de vegetaţie uscată şi pădure au ars în judeţul Alba

23 iulie 2012 17:430 comments

Începând de vineri, zeci de intervenţii ale pompierilor militari şi ale echipajelor SMURD au fost înregistrate în mai multe localităţi din judeţ. Aproape 80 de hectare de vegetaţie uscată şi pădure au fost mistuite de foc.
ISU Alba a intervenit, în 21 iulie, împreună cu IJJ Alba, SVSU Şugag, SVSU Săsciori, Ocolul Silvic privat Şugag şi Direcţia Silvică Alba, pentru lichidarea unui incendiu de pădure de conifere (litieră şi coronament), pe raza comunei Şugag, zona Smida Mică.
Datorită condiţiilor atmosferice (secetă, vânt puternic), pentru limitarea propagării şi stingerea incendiului au fost mobilizaţi 2 ofiţeri şi 26 subofiţeri de la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia şi Garda de Intervenţie Sebeş, 3 jandarmi, 10 voluntari şi 18 angajaţi ai ocoalelor silvice.
În dimineaţa zilei de 22 iulie, spre locul incendiului s-au deplasat 2 ofiţeri şi 20 subofiţeri din cadrul ISU Alba, pentru a înlocui forţele de intervenţie care au acţionat pentru limitarea propagării, izolarea, lichidarea şi ulterior supravegherea zonei şi a focarelor existente.
Incendiul a fost izolat, fără posibilitate de extindere, în zona incendiată existând doar focare răzleţe, pentru a căror lichidare totală au acţionat 22 pompieri militari şi 14 voluntari şi angajaţi ai ocolului silvic. Au fost afectate aproximativ 15 ha pădure de conifere (litieră şi coronament) şi aproximativ 10 ha vegetaţie uscată.
Garda de Intervenţie Sebeş a intervenit în 21 iulie, la 3 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Sebeş şi comuna Săliştea. Au ars aproximativ 2,8 ha vegetaţie uscată. Garda de intervenţie Blaj a intervenit în aceeaşi zi, la 2 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Blaj. Au ars aproximativ 35 ha mirişte şi vegetaţie uscată.
Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit la 2 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Alba Iulia. Au ars aproximativ 1,3 ha vegetaţie uscată.
Pichetul de Pompieri Cîmpeni în cooperare cu SVSU Lupşa au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi mărăciniş, în Lupşa. Au ars aproximativ 2 ha vegetaţie uscată şi mărăciniş.
Garda de Intervenţie Sebeş şi I.J.J. Alba au intervenit, sâmbătă, cu 4 pompieri militari, un echipaj de jandarmi şi 5 cetăţeni pentru stingerea unui incendiu de litieră de pădure în satul Dobra, comuna Şugag iar duminică, ISU Alba a deplasat în zonă o autospecială de lucru cu apă pentru stingerea focarelor rămase. Au ars aproximativ 15 ha litieră de pădure foioase.
SVSU Ocoliş a intervenit cu 20 de voluntari şi mijloace de primă intervenţie, la un incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure, pe raza comunei Ocoliş, zona Cheile Runcului. Au ars aproximativ 3 ha vegetaţie uscată şi litieră de pădure.
În perioada menţionată, echipajele de prim ajutor medical din cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare, aparţinând I.S.U. Alba, au intervenit la 16 solicitări.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com