9 mai – Ziua noastra, Ziua Europei

9 mai 2017 17:450 comments

ADR Centru – comunicat

Ziua de 9 Mai e o zi a bucuriei de a fi impreuna, o zi a vointei de solidaritate, o zi a marii comunitati din care fac parte toti cetatenii UE. Poate fi definita ca ziua cetatenilor unei ”Europe Unite”, construita de-a lungul deceniilor, cetateni uniti in diversitatea garantata fiecarei natiuni. Avand in vedere scopul Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, de a imbunatati nivelul de informare a cetatenilor din Regiunea Centru, in data de 9 mai 2017 s-a organizat la sediul ADR Centru un eveniment de premiere a elevilor care au participat la concursul de eseuri „Societate romaneasca, societate europeana”.

Ziua de 9 Mai 1950, va ramane un reper in istoria mondiala ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna fata batranului continent, ziua in care tarile Europei au hotarat sa se ridice din daramaturile lasate de cele 2 razboaie mondiale si sa se transforme in puteri mondiale, prin crearea unei uniuni care sa sprijine dezvoltarea economica, sociala si culturala a membrilor sai.

Europa priveste cu speranta spre viitor. De peste 60 de ani, parintii fondatori au construit o Uniune care promoveaza cooperarea pasnica, respectarea demnitatii umane, libertatea, democratia, egalitatea si solidaritatea intre natiunile si popoarele europene. Evenimentul de azi premiaza educatia, fiindca pentru oricare dintre noi o buna educatie ne ajuta sa ne imbogatim, in siguranta, batranetea. Astazi, e randul generatiei noastre sa construiasca un viitor comun, mai bun. Tinerii elevi si studenti reprezinta viitorul, iar viitorul nostru depinde de alegerile pe care le vor face. Cu totii avem un cuvant de spus fiindca viitorul Europei este in mainile noastre, dar tinerii de azi au mai mult timp pentru a isi face auzita vocea”, a spus domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Concursul de eseuri, aflat la cea de a opta editie, a implicat peste 40 de elevi de clasa a IX-a si a XII-a, din cadrul mai multor institutii de invatamant din judetul Alba. In acest an, s-a solicitat elevilor sa abordeze in materialele lor beneficiile obtinute in cei 10 ani de aderare a Romaniei la UE, cum s-a schimbat Europa si Romania la 60 de ani de la semnare Tratatelor de la Roma, care scenariu privind viitorul UE l-ar alege din cele cinci propuse de Comisia Europeana si de ce, precum si ce beneficii s-au obtinut in cei 30 de ani de derulare a programului Erasmus. Acest proiect a fost coordonat de catre Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia, prin domnul profesor dr. Adrian Simion, si s-a desfasurat pe parcursul lunilor martie -mai 2017, proiectul de informare si scriere eseuri incluzand si o dezbatere pe principalele teme eveniment, prezentari sustinute de profesori, precum si realizarea de machete si planse.

Pe langa evenimentul de premiere a concursului de eseuri elaborate, reprezentantii Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru au organizat ad-hoc un concurs ce a avut in centrul atentiei alte informatii despre Uniunea Europeana. Pe langa cei ce au castigat premii, toti participantii au primit obiecte promotionale si materiale informative. Alti parteneri care au mai au mai contribuit la derularea acestui proiect sunt: Palatul Copiilor Alba Iulia, Municipiul Sebes si Asociatia EU-RO Dinamic Salistea.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com