91 de ani de la sfinţirea Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia

7 octombrie 2013 12:385 comments

CatedralaCând vorbim despre Alba Iulia, ne gândim la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Cetatea de tip Vauban „Alba Carolina”, la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria din data de 15 octombrie 1922, dar şi la Catedrala Reîntregirii, un așezământ binecuvântat, încărcat de spiritualitate şi de istorie. Catedrala ortodoxă din Alba Iulia, cunoscută sub numele de Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii Neamului, este un simbol nu doar pentru clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Alba Iulia, ci şi pentru întreaga ţară, strălucind în fruntea bisericilor româneşti, „ca o mamă între fiicele ei”.
Construcţia catedralei a durat mai puțin de un an. Piatra de temelie a fost pusă la 28 martie 1921, în a doua zi de Paşti. Edificiul bisericesc în formă de cruce greacă înscrisă are o suprafaţă de 750 mp şi o înălţime de 40 m, fiind încadrată de o incintă dreptunghiulară, vegheată de turnul-clopotniţă, înalt de 58 m. Lucrările s-au desfăşurat bine şi repede. Astfel, la 8 septembrie 1921 s-a montat crucea pe turla bisericii, iar la 1 decembrie au fost demontate schelele. Din punct de vedere arhitectural, edificiul se încadrează în curentul artistic promovat de arhitectul Ioan Mincu, curent inspirat din arhitectura medievală românească, cu precădere din cea brâncovenească.
Ca orice locaş de cult, după terminarea lucrărilor de construcție, biserica a primit pecetea sfinţeniei, dăruită prin arhierei. O filă din istoria Bisericii din Ardeal s-a petrecut la data de 8 octombrie 1922 la Alba Iulia, când Catedrala a îmbrăcat haine de sărbătoare, gătindu-se ca o mireasă a lui Hristos. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Nicolae Bălan, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Gurie Grosu, Arhiepiscocul Basarabiei, Preasfinţitul Vartolomei Stănescu, episcopul Râmnicului, Preasfinţitul Nicolae Ivan, episcopul Vadului Feleacului şi Clujului, Ioan Teculescu, protopoul Alba Iuliei şi un sobor de 20 de preoţi din împrejurimile Alba Iuliei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijat de Timotei Popovici. Cu acest prilej, Catedrala a primit hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Timpul a trecut, evenimentele din această catedrală au scris multe pagini din istoria Bisericii Ortodoxe şi a neamului român: Încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria, momentul de la 21 octombrie 1948, când Biserica a primit pe creştinii greco-catolici la credinţa Ortodoxă, apoi anul 1955, când au avut loc primele canonizări ale unor sfinţi români care au luptat pentru păstrarea credinţei strămoşeşti: Mitropoliţii Ilie Iorest şi Sava Brancovici, precum şi a mărturisitorilor Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi mucenicul Oprea din Sălişte sau canonizarea Sfântului Mitropolit cărturar Simion Ştefan din data de 30 octombrie 2011. Astăzi, Catedrala din Alba Iulia este catedrală arhiepiscopală, sediu duhovnicesc și administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia.
Prin marile evenimente din istoria neamului şi a bisericii care au avut loc la Alba Iulia, Catedrala Încoronării sau a Reîntregirii Neamului, rămâne un simbol al oraşului şi a ţării, un punct de întâlnire între istoria veche şi viaţa actuală a bisericii, un binecuvântat spațiu de rugăciune și loc de pelerinaj.

Bogdan Urdaș

Tags:

5 Comments

  • Buna ziua! Am o intrebare: cine a scris acest articol si de unde l-ati primit?

  • L-am primit de la pr. Florin Croitoru, consilier cultural al Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia

  • este semnat la final de Bogdan Urdas

  • Dintr-o regretabila greseala am uitat sa trecem semnatarul. Problema a fost remediata

  • Mulţumesc tare mult, pentru lamuriri. Era tare curios ca articolul i l-am trimis parintelui Consilier si apoi dâl-am vazut postat. Multumesc mult pt intelegere, Bogdan Urdas

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com