A fost sfinţită troiţa pentru martiri de la Râpa Robilor

24 mai 2012 15:591 comment

Eveniment plin de semnificaţii şi de emoţie la Aiud, la Râpa Robilor, unde a fost sfinţită troiţa pentru martirii ucişi în perioada comunistă. Troiţa a fost ridicată din iniţiativa lui Marius Oprea şi a primarului Horaţiu Josan. În apropiere se ridică, încă se lucrează la el, Memorialul Victimelor de la Aiud.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de preoţii Ioan Tocănel, Sebastian Tocănel, Ioan Aloman, călugărul Augustin, toţi din Aiud, şi părintele Vasile Armanca din Ocna Mureş. Remarcăm prezenţa la eveniment a unui mic grup de elevi îmbrăcaţi în haine ţărăneşti, elevi din clasa a III-a D de la Şcoala „Lucian Blaga” din Ocna Mureş. Conduşi de înv. Violina Armanca, elevii au susţinut un moment de poezie şi cântece patriotice intitulat „Eroii nu mor niciodată”.
Aşa cum spunea părintele Ioan Tocănel, probabil nu întâmplător, când a început slujba a început şi ploaia, care a sfinţit troiţa şi pe cei care au pierit în Penitenciarul Aiud, aruncaţi fiind apoi în gropi fără nume la Râpa Robilor.
Alături de oameni simpli, tineri şi bătrâni, au asistat de asemenea Horaţiu Josan, Simion Creţu, Romul Popa, directorul Penitenciarului Aiud – comisarul Valentin Nazare.
Referindu-se la cei ucişi în închisorile comuniste, istoricul Marius Oprea a declarat: „Ei sunt coloana vertebrală a poporului român!”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com