A venit primăvara. Direcţia Silvică Alba declanşează „Luna plantării arborilor “

13 martie 2013 14:000 comments

plantari1Luna Plantării Arborilor este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.

În România, acţiunea silvicultorilor „Luna plantării arborilor “ datează din anul 1936 şi a fost lansată sub denumirea de „Luna plantării arborilor“, la iniţiativa unui mare silvicultor Marin Drăcea, înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor.

La această manifestare participă personalul silvic,elevi,studenţi, precum şi membrii ai comunităţilor rurale şi urbane. În această lună au loc diverse acţiuni, dar cea mai importantă  consta în plantarea de puieţi. În campania de împăduriri din primăvara anului 2013 Direcţia Silvică Alba va planta integral  207 ha , completari pe 46 ha si va utiliza 980 mii puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcîm,etc.

Şi asta pentru că cele 6 milioane de hectare de păduri ale României, din care 126 mii hectare – păduri de stat şi a altor proprietari –  sunt în administrarea DS Alba, sunt uriaşe filtre pentru atmosfera poluată, producând anual peste 30 milioane tone oxigen şi consumând peste 40 milioane tone de bioxid de carbon, un hectar de pădure purificând într-un an 18 milioane metri cubi de aer şi reţinând pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgură şi alte substanţe nocive. Deci, pădurea este o uriaşă uzină de oxigen, dar şi un important izvor de apă, pentru că în cursul unui an, un hectar de pădure poate reţine în sol peste 6 mii metri cubi de apă, cantitate echivalentă cu consumul anual de apă a 70 de persoane din mediul urban.

Pădurea sprijină enorm agricultura prin perdelele sale de protecţie ce asigură sporirea umidităţii atmosferei în zona culturilor agricole. De asemenea, pădurile atenuează inundaţiile, înlăturînd formarea torenţilor, eroziunile solului, împiedică formarea rîpelor, opresc mişcarea nisipurilor zburătoare, diminuează şi slăbesc forţa vînturilor, ajută la înmagazinarea apei în solul câmpurilor şi măresc astfel recolta de cereale.

Şi, nu în ultimul rând, pădurea este cea care veghează asupra sănătăţii omului, datorită efectelor benefice pe care le are asupra mediului în care trăim, ea contribuind şi la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanaţii de fitoncide, asigură apă limpede şi curată, deţine funcţii estetice deosebite. Pe scurt, pădurea il ocroteşte pe om şi contribuie la creşterea calităţii vieţii.

Manifestarea deschiderii va avea un caracter practic şi se va desfăşura pe terenul degradat din localitatea Vinţu de Jos, păşunea Mereteu, pe DJ Vintu de Jos – Blandiana, vineri, 15.03.2013, începând cu ora 10.00.

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com