Accesul în Cetate va fi „Gratuit, gratuit, gratuit!”

21 martie 2011 00:020 comments

Vineri după-amiază, Primăria Alba Iulia a efectuat o vizită în teren cu reprezentanţii mass media locală în mai multe zone din şanţurile Cetăţii. Scopul evident a fost acela de a arăta opiniei publice prin intermediul presei ceea autorităţile locale şi antreprenorul general al lucrărilor pregătesc locuitorilor din Alba Iulia şi tuturor celor care vor fi interesaţi să vadă cum poate arăta o cetate bastionară de secol XVIII într-o viziune modernă, respectiv într-o abordare specifică secolului XXI.
Din vizita în teren au fost desprinse două informaţii extrem de preţioase pentru cei care iubesc cu adevărat Cetatea din Alba Iulia şi văd în ea un motor de dezvoltare al turismului în „Cealaltă Capitală a României”. Astfel, primarul Mircea Hava (mult mai iute de picior decât am fi crezut!) a răspuns întrebărilor jurnaliştilor punând capăt unui mit politizat în ultimele luni: „Nu va exista nici o taxă în această zonă. Accesul va fi GRATUIT, GRATUIT, GRATUIT. Repet, GRATUIT, GRATUIT, GRATUIT ca să înţeleagă toţi cei care doresc să înţeleagă. Măcar cu privire la această Cetate mi-aş dori ca unii să înţeleagă ce potenţial avem şi să se oprească din politizări ruşinoase care nu le fac cinste. Cei care ne critică doar de dragul de a ne critica ar fi trebuit să vadă interesul extrem de ridicat pe care standul nostru de prezentare al Cetăţii – cu tot ce are ea la acest moment, cu şanţurile pe care le vedeţi aici, cu zonele verzi, cu locurile de promenadă, cu schimbarea gărzii, dacă vreţi, obicei cu care ne-am făcut deja cunoscuţi la nivel naţional şi nu numai – l-a avut ieri şi azi la Bucureşti (n. red. – joi şi vineri; explicaţie de completare: Cetatea Alba Carolina a fost punctul de maxim interes pentru vizitatori la Târgul Internaţional de Turism “Holiday Market”, care s-a desfăşurat în perioada 17-20 martie 2011 la Palatul Parlamentului din Bucureşti)”, a declarat primarul Mircea Hava la sfârşitul vizitei în şanţuri.
Cea de a doua veste bună este că de la 1 Mai a. c. şanţurile Cetăţii vor fi deschise publicului larg, gratuit, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare conduse de Grup Corint. De altfel, la vizita în teren a fost prezent şi directorul general al acestei firme, Dan Sabău, care a precizat că accesul în Cetate va fi făcut ca urmare a acestor lucrări de punere în valoare a acceselor din mai multe părţi. Astfel, Cetatea va deveni mult mai accesibilă din diferite părţi ale municipiului, prin amenajarea unor accese pietonale dinspre parcul de joacă din faţa sediului Electrica, dinspre gară, paralel cu strada Sinaia şi dinspre strada Apulum. Aceste căi de acces cu siguranţă că vor fi gustate de public şi de turişti, întrucât ele trec fie prin tunele luminate natural şi electric (primele două), fie prin „cleştii” fortificaţiei (ultimul). Tocmai datorită acestor caracteristici, pentru a proteja investiţia dar şi pentru a elimina orice neplăceri pentru vizitatori, ele vor fi închise pe parcursul nopţii.
Ziarul nostru vine şi cu propunerea de a se instala şi pază în unele zone pentru ca oamenii fără adăpost, beţivii sau boschetarii – aici introducându-i şi pe drogaţii care obişnuiau să populeze scuarul Custozza noaptea – să nu fie tentaţi să se cuibărească în zonă.
La întâlnirea cu presa au participat şi câţiva lideri politici care şi-au arătat interesul de a lua parte la vizita cu presa, printre care deputatul PNL Călin Potor, vicepreşedintele PNL Alba Florin Roman (fost jurnalist al judeţului Alba şi unul dintre cei mai buni profesionişti în domeniu la acea vreme), vicepreşedintele PNL Alba Iulia Rareş Buglea, dar şi câţiva tineri direct interesaţi de soarta Cetăţii (chiar dacă majoritatea dintre ei erau motivaţi şi mobilizaţi tot politic).
Poate cel mai „delicios” a fost schimbul de replici dintre Florin Roman şi primarul Mircea Hava, dialog (dacă acuzaţiile polticianiste pot fi catalogate ca dialog) care a tensionat nedorit de mult ceea ce ar fi trebuit să fie o vizită calmă de informare şi aprofundare a investiţiilor puse în operă de Primăria Alba Iulia. Ambele părţi au pus pe tapet neplăcerile: astfel, Florin Roman şi-a exprimat calitatea de cetăţean interesat de a vizita şi el Cetatea, primarul acceptând cu destulă greutate această dorinţă, pentru ca apoi edilul să răspundă la toate întrebările, chiar şi la cele tendenţioase, risipind o serie de dubii mediatizate excesiv în această perioadă: accesul în şanţuri şi Cetate va fi GRATUIT, de la 1 aprilie va fi redeschis accesul pe latura de Sud, la 1 Mai vor fi finalizate toate lucrările în şanţurile Cetăţii când vom serba şi Ziua Cetăţii Alba Carolina, iar în scuarul Custozza lucrurile vor avea un curs bine cunoscut (acum se desfăşoară cercetarea arheologică; o decizie finală asupra variantei de modernizare va fi luată la finalizarea acestui proces; vor fi păstraţi o serie de copaci şi vor fi plantaţi alte câteva zeci).

Florin Soare

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com