Acţiuni de informare contra fumatului în şcolile din Alba

15 noiembrie 2012 18:470 comments

Pentru a marca Ziua Naţională fără Tutun, sărbătorită în fiecare an în a 3-a joi a lunii noiembrie, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, desfăşoară în perioada 15-20.11.2012 activităţi specifice constând în:
Sesiuni de informare în cadrul Colegiul Tehnic Aiud, Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia. Informările au ca scop conştientizarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de tutun şi promovarea unor alternative de petrecere a timpului liber;
Curs „Fred Goes Net – intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool sau droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri.
Agenţia Naţională Antidrog şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti din cadrul Ministerului Sănătăţii au realizat în anul 2011, în cadrul Proiectului European de Cercetare în Şcoli privind consumul de Alcool şi alte Droguri (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD), studiul naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri, rezultatele acestuia evidenţiind faptul că, prevalenţa consumului de tutun până la vârsta de 16 ani a scăzut uşor la 52%, fiind cu 2 procente sub media europeană (54%), iar consumul de ţigări în ultimele 30 de zile a înregistrat în anul 2011 o creştere cu 4 procente, fiind de 29%, cu un procent peste media europeană (28%).
Conform unui studiu publicat de Comisia Europeana în mai 2012, Special Eurobarometer 385, prevalenţa fumatului în populaţia generală peste 15 ani din Romania este de 30%, în scădere faţă de 31% în 2006. Un român fumează în medie 14,4 ţigări pe zi, foarte aproape de media din UE care este de 14,2%. România ocupa prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de munca. Numai 38% dintre români nu au fost expuşi deloc sau aproape deloc la fumul de ţigara în spaţii închise la serviciu. Alţi 40% au fost expuşi ocazional, 8% mai puţin de o ora pe zi, 6% intre o ora si cinci ore pe zi, iar 8% peste cinci ore pe zi.
Prevalenţa maximă pe vârste, 36,3% se înregistrează în rândul persoanelor de 25-44 ani iar cea minimă, 7,6% la cei cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani.
In rândul bărbaţilor, cea mai scăzută prevalenţă se înregistrează la cei cu studii superioare si anume 36,4%, în timp ce în rândul femeilor prevalenţa a fost mai mare în rândul celor cu studii medii sau superioare 19,6% respectiv 20,0% şi minimă în rândul femeilor cu studii elementare de 14,7%.
În privinţa renunţării la fumat, dintre fumătorii actuali şi ex-fumători 35,5% au făcut o încercare de a renunţa în ultimele 12 luni. Dintre aceştia 80% au dorit să renunţe fără ajutor şi un procent foarte mic, de 8,2% au utilizat terapia de substituţie, 1,4% folosind un alt medicament prescris, 1,7% prin consiliere şi consultanţă iar 6,8% au folosit pentru renunţare produse naturale din plante, acupunctura sau alte metode.
Printre nefumători, prevalenţa expunerii la fumatul pasiv la domiciliu a fost de 24,4% ceea ce reprezintă aproximativ 3.2 milioane nefumători.
Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com