Activităţile de prevenire a abandonului şcolar au continuat în comunitatea de rromi din Silivaş, comuna Hopârta

14 februarie 2014 16:250 comments

DSCN0619

Dreptul la educaţie este unul constituţional de care trebuie să beneficieze toţi copiii, indiferent de apartenenţa etnică, religie sau condiţie socială.

Cu acest mesaj, reprezentaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi protecţie a Copilului Alba, împreună cu reprezentaţi ai Primăriei comunei Hopârta, ai Departamentului de Servicii Sociale Ocna Mureş, Asociaţiei „Bunul Samaritean Ocna Mureş” şi ai Centrului Educaţional „Sfânta Filofteia” din satul Silivaş, au iniţiat discuţiile în cadrul unei întâlniri desfășurate în localitatea Silivaş.

Scopul acestei întâlniri a fost de conştientizare a părinţilor faţă de importanţa educaţiei copiilor pentru o dezvoltare armonioasă, într-un climat familial adecvat.

Discuţiile au fost purtate cu membrii comunităţii de rromi din Silivaş care au copii ce nu frecventează sau absentează în mod repetat de la cursurile de învăţământ.

La şcoala din Silivaş au fost prezenţi peste 40 de părinţi care au primit informaţii de la toţi reprezentanţii instituțiilor participante şi, o dată în plus, le-a fost evidenţiate serviciile de care pot beneficia copiii, cu condiţia ca aceştia să frecventeze şcoala, având în vedere că, în localitatea Silivaş, funcţionează un centru educaţional, destinat prevenirii eşecului şi abandonului şcolar.

Totodată, poliţiştii  Secţiei 3 Poliţie Rurală Aiud, au adus în atenţie prevederile noului Cod Penal, care, la art. 380, incriminează infracțiunea de împiedicare a accesului de învățământul general obligatoriu de către părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, minorul.

Pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este de închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Această întâlnire este o continuare a demersului început în luna ianuarie a acestui an, participanţii propunându-şi ca prin dialog şi implicare să-i determine pe membrii comunităţii de rromi să-şi trimită copiii la şcoală.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com