ADR Centru caută soluţii pentru diminuarea efectelor declinului demografic

28 iunie 2012 16:150 comments

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a găzduit săptămâna trecută, la Alba Iulia, întalnirea de lucru a partenerilor proiectului DART – „Declining, Ageing and Regional Transformation”, în cadrul careia a fost dezbătut setul de recomandări politice ce va fi oferit Comisiei Europene în sensul prevenirii şi gestionării procesului de declin demografic la nivel european. Preocupările ADR Centru se axează pe identificarea soluţiilor optime pentru stoparea fenomenului îmbătrânirii accelerate a societăţii în ansamblu.
Proiectul DART este implementat la nivelul Regiunii Centru de către ADR Centru, împreună cu 14 parteneri ai proiectului, provenind din 11 state membre UE. Implementarea proiectului a debutat în ianuarie 2010, sub coordonarea partenerului lider – Banca de Investiţii a Landului Brandenburg.
”Declinul demografic va deveni foarte curând o problemă majoră în Regiunea Centru, însă această realitate este adesea neglijată sau pusă în perspectivă. Prin participarea noastră la acest proiect ne propunem să realizăm atât un act preventiv, cât şi un act de conştientizare publică a acestei probleme. Pe parcursul celor aproape trei ani de parteneriat, am reuşit să aflăm mai multe despre aspectele demografice care afectează majoritatea regiunilor Europei, am realizat schimburi de experienţă, iar în prezent lucrăm la un set de recomandări politice. Rezultatele obţinute de noi vor fi transpuse în recomandări care vor fi înaintate Comisiei Europene pentru adoptarea de măsuri referitoare la transformările regionale, în funcţie de situaţia demografică”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Agenda întâlnirii de lucru de la Alba Iulia a cuprins o şedinţă de management a Comitetului de Coordonare al proiectului, o sesiune de lucru în care a fost dezbătut şi revizuit raportul final al proiectului DART, ce cuprinde recomandările politice în domeniul declinului demografic şi o vizită de studiu în cadrul căreia reprezentanţii ADR Centru şi ai ONG ”Caritas” Alba Iulia au prezentat partenerilor internaţionali câteva modalităti practice de intervenţie pentru gestionarea procesului de declin demografic ce afectează Regiunea Centru.
Prin proiectul DART, Regiunea Centru beneficiază de o finanţare de 72.000 euro, din care contribuţia naţionala este de 13% şi a ADR Centru de 2%. Proiectul va fi finalizat în acest an, printr-o Conferinţă internaţională organizată în luna septembrie la Potsdam – Germania.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com