ADR CENTRU: Imbunatatirea infrastructurii si specializarea inteligenta

28 septembrie 2017 12:363 comments

DCIM100MEDIA

DEZVOLTAREA REGIONALA CU RESURSE EUROPENE IMPLICA IMBUNATATIREA INFRASTRUCTURII SI SPECIALIZAREA INTELIGENTA (comunicat ADR Centru)

In cadrul lucrarilor Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru, din cel de-al treilea trimestru al acestui an, desfasurate ieri in municipiul Sfantu Gheorghe a fost analizat stadiul de implementare a proiectelor depuse spre finantare in cadrul POR 2014-2020, precum si corelarea regionala a acestui program cu alte oportunitati de finantare care pot asigura dezvoltarea municipiilor, judetelor si a intregii regiuni. La aceasta intalnire de lucru, organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru au participat peste 40 de reprezentantii ai celor sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale.

Avand in vedere rezultatele bune ale perioadei precedente, in cadrul carei activitatea ADR Centru a dus la un grad de absorbtie a fondurilor europene de 82,51% prin POR 2007-2013, respectiv de 93,9% prin proiectele POSCCE 2007-2013, reprezentantii administratiei publice locale au fost informati despre implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, respectiv despre stadiul prioritatilor lansate sau care se vor lansa spre finantare, problemele intalnite in procesul de depunere si evaluare a acestora, dar si despre aspectele legate de contractele de finantare nerambursabila deja semnate, pe sapte prioritati ale noului program.

Pornind de la dezbaterea rezultatelor incluse in Raportul de activitate al Agentiei pe primul semestru al acestui an, precum si de la obligatiile asumate de ADR Centru prin Acordul cadru de delegare a anumitor atributii privind implementarea Programului Operational Regional 2014 – 2020, incheiat intre MDRAPFE in calitate de Autoritate de Management si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in calitate de Organism Intermediar pentru POR, a fost discutata necesitatea actualizarii Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020. Aceasta actualizare este necesara in contextul in care, concentrandu-se pe elementele care ii confera unei regiuni cel mai mare potential competitiv, specializarea inteligenta contribuie la pozitionarea regiunii pe piete specifice la nivel global. Pentru a atrage investitii private este important sa fie creata o marca a expertizei unei regiuni, intr-un sector de cunoastere specific si sa se ofere sprijin concret si integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializari. Acest concept este extrem de important in contextul in care un procent important al finantarilor europene in actuala perioada si, cel mai probabil, in viitoarea perioada de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivitatii locale si regionale. In cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 1 finanteaza proiectele de specializare inteligenta, pe baza Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta, numit si Document Cadru Regional. Acesta fundamenteaza domeniile regionale de specializare inteligenta in sensul orientarii acestora catre sectoare economice clare si identifica tipurile de servicii pentru care s-ar putea obtine finantare de catre ITT si de catre IMM-urile care implementeaza un rezultat al transferului tehnologic. Tinand cont de faptul ca in elaborarea Documentului Cadru Regional s-a folosit procesul de descoperire antreprenoriala, care sa confirme si consolideze domeniile de specializare inteligenta identificate la nivel regional, este necesara alinierea versiunilor oficiale ale celor doua documente, iar in cadrul CDR Centru va fi supusa spre aprobare forma revizuita a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020.

O abordare constructiva a fost analizata in contextul investitiilor in infrastructura si in domeniul prioritizarii unor proiecte posibile pentru dezvoltarea specifica a unor locatii unde se pot realiza terminale intermodale in Regiunea Centru. Din acest punct de vedere a fost prezentata actuala situatie a conectivitatii regiunii cu estul si vestul Europei, precum si modul cum aceasta va evolua dupa finalizarea investitiilor in derulare pe diferite programe, in special dupa realizarea de autostrazi, a soselelor interegionale si a cailor ferate de mare viteza. Din acest punct de vedere, dupa anul 2020, Regiunea Centru va fi singura din Romania care va avea o conexiune foarte buna la nivel european, prin mai multe sisteme de transport. In acest context, participantii au discutat despre sustinerea intereselor regionale si prioritizarea finantarilor pentru realizarea unui nou aeroport la Brasov, precum si pentru continuarea investitiilor la aeroporturile din Sibiu si Targu Mures. In contextul cresterii competitivitatii regionale, participantii au considerat importanta si sustinerea transportului multimodal, care este una dintre cele mai simple modalitati de reducere a emisiilor provenite din transporturi.

„In Regiunea Centru, principala ruta de transport feroviar este Coridorul IV-N, parte a retelei europene TEN–T, pe relatia Bucuresti – Curtici. Abordarea dezvoltarii transportului multimodal pe o axa regionala Est – Vest va avea ca avantaje cresterea gradului de utilizare a coridorului reabilitat, afluirea fluxului de marfuri din zonele adiacente terminalelor concomitent cu descongestionarea infrastructurii rutiere secundare si tertiare, precum si satisfacerea necesarului de servicii logistice in zone cu dezvoltare accelerata. In acest moment, discutam despre dezvoltarea de terminale intermodale in zona de sud-est a regiunii, la Brasov, in zona de vest, la Teius-Coslariu si in zona de nord, la Targu Mures. Mentionez ca, pe zona de vest a regiunii noastre, se transporta in acest moment peste 30% din totalul de marfa containerizata din tara noastra. La nivelul regiunii noastre este important sa valorificam aceste capabilitati, sa sustinem, alaturi de actorii regionali relevanti, prioritatea investitiilor in terminale multimodale, corelat cu oportunitatile de transport aerian, rutier si feroviar. Astfel, pe langa obiectivele pe care le vom urmari imediat in domeniul specializarii inteligente, pentru cresterea competitivitatii regionale, ne preocupa si imbunatatirea infrastructurii, pentru flexibilizarea oportunitatilor de transport, in special pentru traficul de marfuri”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com