ADR Centru: Reducerea costurilor la intretinere printr-un proiect de reabilitare termica

26 iunie 2017 15:310 comments

Al doilea proiect de finantare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc si primul de reabilitare termica din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termica a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finantat prin prioritatea de investitii 3.1 ce vizeaza sprijinirea eficientei energetice. Acest proiect are o valoare totala de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitati de catre beneficiarul proiectului, Primaria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finantare nerambursabila. Contractul de finantare a fost semnat de catre domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

„Apelul de finantare a proiectelor de reabilitare termica din Regiunea Centru a fost deschis in 2016, in perioada mai-noiembrie. Desi au fost depuse de catre autoritatile publice locale un numar de 8 proiecte spre finantare, in cazul multora au fost probleme in special cu depunerea declaratiilor din partea fiecarui proprietar de apartament privind implicarea si asigurarea contributiei lor. Si aici vorbim de 100% din cheltuielile aferente reabilitarii unui apartament utilizat de o persoana juridica, autoritate publica sau institutie, respectiv 25% daca era un apartament in proprietatea persoanelor fizice. In plus, vechiul Ghid al Solicitantului solicita ca in perioada precontractuala, toate aditiunile realizate in regie proprie sa fi fost indepartate de proprietari, asta insemnand ca orice interventie la acoperisuri, poduri, constructii sau alte tipuri de lucrari realizate fara autorizatie, trebuiau demolate pe cheltuiala locatarilor. In acea perioada si regulile de evaluare ale Programul Operational Regional erau mai rigide si permiteau solicitarea unei singure clarificari. Din aceste motive, practic, proiectul de azi este singurul care se va finanta pe apelul de proiecte lansat in 2016, dar AMPOR analizeaza oportunitatea modificarii Ghidului pentru a se depune noi proiecte”, a declarat Simion Cretu, director general al ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica la blocul de locuinte aflat in strada Mihail Kogalniceanu, care are 2 scari de bloc, 4A-4B, construit in perioada 1958-1960, cu un regim de inaltime P+3 E si un total de 24 de apartamente, cate 12 apartamente pe fiecare scara. Cresterea performantei energetice la blocul de locuinte din municipiul Odorheiu Secuiesc se va asigura prin realizarea unor lucrari de interventie care sa determine diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, asigurarea si mentinerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii. Prin acest proiect investitiile pentru cresterea eficientei energetice in cele 24 de apartamente vor contribui la reducerea costurilor cu incalzirea, ceea ce va ajuta la imbunatatirea puterii de cumparare a cetatenilor.

Lucrarile prevazute a fi realizate prin proiect constau in reabilitarea termica a anvelopei; izolarea termica a partii opace a fatadelor; inlocuirea tamplariei exterioare existente care nu este termo-eficienta, inclusiv a celei aferente accesului in bloc, cu tamplarie termoizolanta (partea vitrata), inchiderea balcoanelor cu tamplarie termoizolanta, izolarea termica a parapetilor; termo-hidroizolarea acoperisului, izolarea termica a planseului peste subsol, izolarea termica a soclului si alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor componentelor. De asemenea, se vor schimba trotuarele de protectie, se va reface structura acoperisului de tip sarpanta, se va executa invelitoare noua din tigla si se va schimba liftul.                                      

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com