Adunarea Generală a Judecătorilor a decis revocarea Alinei Ghica din funcţia de membru al CSM

16 ianuarie 2013 16:350 comments

În urma sesizării de către Curtea de Apel Cluj Napoca cu privire la declanşarea procedurii de revocare a judecătoarei Alina Nicoleta Ghica din funcţia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost convocată pentru miercuri 16.01.2013 Adunarea Generală a Judecătorilor.
În şedinţa de miercuri Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia a hotărât revocarea judecătoarei Alina Nicoleta Ghica din funcţia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii.
Din totalul de 40 judecători cu drept de vot, toţi prezenţi la adunarea generală, 36 au votat pentru revocare iar 4 voturi au fost împotrivă.
”Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat acest demers ca fiind necesar întrucât conduita d-nei judecător Alina Nicoleta Ghica a fost lipsită de transparenţă în cursul anului trecut, imaginea Consiliului Superior al Magistraturii fiind grav afectată şi activitatea caracterizată prin grave derapaje de la rolul acestei instituţii, respectiv acela de garant al independenţei justiţiei.
D-na judecător şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin:
Asumarea unui termen nerealist pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, contrar solicitării manifestate de corpul judecătorilor de condiţionare a acordului, de asigurarea condiţiilor necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui cod.
Ignorarea nevoilor reale ale instanţelor şi o preocupare excesivă pentru propria imagine, precum şi utilizarea unor unităţi diferite măsură în analizarea mesajelor venite din spectrul politic sau presă, de natură a crea o aparenţă de partizanat politic.
Gestionarea defectuoasă a evenimentele din vara anului 2012, prin stabilirea unor termene foarte lungi pentru discutarea sau soluţionarea unor cereri prioritare pentru sistem şi neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea cvorumului pentru desfăşurarea şedinţelor, aspecte ce au avut efecte negative semnificative asupra imaginii justiţiei.
Încălcarea obligaţiei de colaborare cu unele instituţii, prin declaraţii şi măsuri ce nu exprimă voinţa judecătorilor precum şi inducerea în opinia publică în mod tendenţios, după iniţierea procedurii de revocare, a unei aşa zise influenţări politice a judecătorilor în demararea acestei proceduri.
Această afirmaţie, lipsită de orice temei, aduce un grav prejudiciu de imagine sistemului judiciar prin prezentarea judecătorilor ca fiind manipulaţi, în condiţiile în care motivul real este dorinţa acestora de a fi independenţi şi de a-şi apăra acest drept, aşa cum este prevăzut în Constituţie” se arată întrun comunicat de presă remis de Curtea de Apel Alba Iulia.
La finalul adunării generale de miercuri în urma propunerii a mai mult de o treime din judecători s-a stabilit organizarea la o dată ulterioară a unei adunări generale a judecătorilor pentru discutarea revocării din funcţia de membru CSM ales din partea curţilor de apel a judecătorilor Horaţius Nicolae Dumbravă şi Alexandru Şerban.
Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com