Alba Jazz, o nouă provocare pentru judeţul Alba

20 mai 2012 15:300 comments

La ora la care scriem aceste rânduri urma ultima seară a Alba Jazz. Alba Jazz este un pariu, un curajos pariu, este o încercare cu publicul albaiulian: jazz-ul este mai complicat, mai pretenţios. Ploaia şi frigul au fost două elemente care au cam alungat publicul în primele două seri ale festivalului, cu toate acestea albaiulienii au răspuns acestei provocări.
Parcul Custozza (rebotezat Piaţa Cetăţii) a oferit locul pentru această primă ediţie a Alba Jazz. Deschiderea festivalului (vineri, 18 mai) a fost făcută prin cei doi chitarişti de la Duo Joncol (Elveţia), cu un concert de chitară clasică, dar seria concertelor de jazz a început cu White City Band (Alba Iulia), o trupă etno-jazz din Alba Iulia. A urmat concertul „Doi oameni simpli” cu Luiza Zan & Sorin Romanescu (Bucureşti), apoi Mara & KSA (Bucureşti) – un concert fusion-electro-nu jazz. Spaţiile RYMA au asigurat petrecerea şi concertele de după încheierea programului oficial.
Ziua de sâmbătă a fost deschisă de concertul de chitară clasică cu Trio Zamfirescu (Bucureşti). Au urmat concertele jazz: 3 is a good number (Olanda-România-Italia), Electroacustic Jak (România-Suedia). Portico Quartet din Londra au încheiat seara pe scena principală; în ciuda ploii, câteva grupuri de spectatori fideli au rămas până la final, răsplătind efortul artiştilor de pe scenă.
Sâmbătă seara, muzeul albaiulian s-a intersectat cu festivalul de jazz în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, în care a concertat Band Caffee Noir (o trupă nouă la Alba Iulia). Concertul a fost completat de expoziţia de desene şi picturi a artiştilor plastici Dan Timofte şi Adriana Popa.
Duminică, urmau să cânte Katona Twins (Londra), Inner Voices (Alba Iulia), The Nobodies (România-Tenerife), Alex Sipiagin Quartet (New York), Mike Godoroja & Blue Spirit (Bucureşti) – cei care au semnat şi prefaţa festivalului, Dragoş Tudor & Andrada Maniac.
Totul (vremea, frigul, ploaia, vântul) a fost parcă împotriva festivalului, însă efortul celor de la Consiliul Judeţean Alba merită răsplătit cu aplauze: cu siguranţă în anii viitori va fi mai bine, va fi un public mai numeros şi, cu siguranţă, mai bine pregătit din punct de vedere muzical.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com