Alba: Peste 2.000 de probe recoltate în Programul de screening pentru cancerul de col uterin, în primul trimestru al anului
Potrivit datelor centralizate, în primele trei luni ale acestui an, au fost distribuite de către medicii de familie din judeţul Alba 3.363 de formulare de trimitere pentru recoltarea probelor în Programul de sceening pentru cancerul de col uterin. Dintre femeile care au primit formularul un număr de 2.137 au urmat şi al doilea pas, recoltarea probei. Lamelele de recoltare au fost analizate la Laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. În urma analizei de laborator au fost identificate 758 de rezultate cu anomali celulare.
Creştere, de la o lună la alta, a numărului de recoltări
Medicul Simona Butnariu, coordonatorul acestui program în judeţul Alba, a spus că se poate vedea o creştere de la o lună la alta a numărului de femei care se adresează centrelor de recoltare pentru a face această analiză gratuită.
„În luna ianuarie s-au recoltat 577 de probe, în februarie 732 de probe iar în luna martie 828 de probe. Acelaşi tendinţă de creştere se poate vedea şi pentru luna în curs. Sperăm să fie cât mai multe femei care să apeleze la acest program. Am solicitat mai multe formulare de trimitere pentru acest program şi vom avea suficiente pentru toţi medicii de familie”, a spus medicul Simona Butnariu.
Medicii de familie şi medicii specialişti primesc probele cu anomalii celulare
În peste 35 % dintre probele analizate s-au constatat anomalii celulare. Cele mai multe dintre ele anomalii ale celulelor scuamoase cu semnificaţie nedeterminată. Acestea se pot datora unei inflamaţii sau unei infecţii. Rezultatele sunt trimise medicilor de familie si medicilor specialisti, care pot hotărâ tratamentul medical ce se impune în fiecare caz în parte.
„Aşa cum este normal într-un program de screening, în cele mai multe cazuri este vorba de anomalii celulare mai puţin grave. Important este să se depisteze aceste probleme în faze incipiente pentru a putea fi tratate.
Prin această testare se pot vedea anomaliile celulelor scuamoase cu risc înalt de a fi neoplazice, displaziile de grad jos şi displaziile de grad înalt. Pentru primele două dintre aceste rezultate se recomandă şi biopsie iar pentru ultima se recomandă colonoscopie şi biopsie”, a explicat medicul specialist anatomopatolog Liliana Haprian.