Alimente tot mai scumpe de la o zi la alta
Produsele alimentare s-au scumpit, faţă de anul trecut, cu cel puţin 15%. Astfel, marţi, zi de piaţă, în Piaţa din Centru, un kilogram de ardei care costa anul trecut doi lei se vinde cu 2,5 lei şi chiar 3 lei, unul de cartofi costă 1 – 1,5 lei faţă de 0,6 lei, în 2011. Un kilogram de ceapă ajunge la doi lei, în timp ce anul trecut se vindea cu cel mult 1,5. Morcovii costă 2 lei kilogramul, cu 0,5 lei mai mult decât în 2011. La roşii preţul a crescut până la 3 lei, faţă de 1,2 – 2 lei anul trecut şi producătorii spun că sunt tot mai puţine. Vinetele au acelaşi preţ ca în 2011, adică 1,5 lei, respectiv un leu. „Am de toate pe tarabă, dar vând foarte puţin deşi este vremea conservelor. Cei care aşteaptă să se ieftinească legumele nu se vor întâlni anul acesta cu aşa ceva, ba mai mult, vor dispărea mult mai devreme din cauza secetei”, a spus Elena Andrieş, o comerciantă din Piaţa Centru.
Şi fructele sunt mai scumpe faţă de anul trecut. Merele au ajuns de la doi la trei lei, iar strugurii de masă la 3,5 lei chiar şi 4 lei. La pepene preţul este de 1,5 lei iar pe unele locuri chiar 2 lei. Şi preţurile la produsele alimentare a crescut puţin faţă de 2011. Brânza de vaci costă 12 lei kilogramul faţă de 10 lei anul trecut, iar laptele costă la fel ca în 2011, adică doi lei litrul. Preţul unui kilogram de carne de vită a ajuns la aproximativ 20 de lei, faţă de 18 lei anul trecut, iar cel al cărnii de porc la 16,5 lei, faţă de 13,5 lei anul trecut. Ouăle, care costau în 2011 0,5 lei bucata, se vând acum cu 0,7 şi 0,8 lei bucata.
Crinela Toader