Amenzi de peste 90.000 de lei pentru „munca la negru”

7 august 2012 17:410 comments

Săptămâna trecută, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba (ITM) au aplicat amenzi de 95.000 de lei în urma neregulilor descoperite în cadrul controalelor efectuate la firmele din judeţ. Un număr de 5 societăţi comerciale au fost depistate că foloseau angajaţi fără forme legale şi au fost amendate.
ITM Alba a derulat campania naţională de identificare şi sancţionare a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul unităţilor de alimentaţie publică.
În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlate 26 de unităţi cu un număr de 335 de salariaţi. Au fost constatate 120 de deficienţe, cu tot atâtea măsuri dispuse. Inspectorii ITM Alba au depistat nouă persoane fără forme legale de angajare. În urma controalelor, s-au aplicat 74 de sancţiuni dintre care 6 amenzi în cuantum de 95.000 lei. Din acestea, 90.000 lei au fost pentru muncă nedeclarată şi 68 au fost avertismente.
Principalele deficienţe stabilite în controale au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; faptul că nu au fost stabilite, pentru toţi salariaţii, atribuţiile corespunzătoare postului prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor, aplicabile la nivelul angajatorului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); faptul că nu s-au compensat, în bani, la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; faptul că nu se face dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii;
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlate 29 de societăţi comerciale, unde au fost descoperite nu mai puţin de 35 de deficienţe pentru care au fost date doar avertismente.

l Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com