Anul şcolar 2012-2013 începe cu bune şi mai puţin bune
Mâine începe un nou an şcolar pentru cei peste 55.000 de elevi din Alba. Ca de obicei şi acest an începe cu lucruri bune şi mai puţin bune, fapt evidenţiat de un control al Prefecturii Alba. Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar 2012-2013, prefectul Dan Simedru a emis ordinul privind efectuarea unui control la câteva dintre unităţile de învăţământ din judeţul Alba. În acest context, au fost verificate unităţile de învăţământ autorizate, cele în curs de autorizare şi cele neautorizate, pentru verificarea gradului de pregătire pentru începerea anului şcolar, condiţiile igienico-sanitare de care vor beneficia elevii şi măsurile luate în vederea menţinerii siguranţei în şcoli.
Din cele 550 de unităţi de învăţământ din judeţul Alba, a fost selectat un eşantion de 30 şcoli care au făcut obiectul controlului efectuat de echipele mixte compuse din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului-Judeţul Alba, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Poliţiei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Cei desemnaţi, prin ordin al prefectului, să verifice unităţile de învăţământ, s-au deplasat pe 3 trasee: Blaj – Teiuş – Aiud – Ocna Mureş, Zlatna – Abrud – Cîmpeni – Baia de Arieş şi Alba Iulia – Sebeş – Cugir, fiind vizate în special unităţile din mediul rural şi cele în care va funcţiona, din 17 septembrie, clasa pregătitoare. De precizat este faptul că această acţiune, demarată la ordinul prefectului judeţului Alba, a avut ca obiectiv primordial evaluarea modului în care unităţile de învăţământ sunt în general pregătite pentru începerea noului an şcolar, sens în care reprezentanţii Instituţiei Prefectului au avut rolul de a evalua stadiul execuţiei proiectelor de investiţii, precum şi felul în care funcţionează relaţiile instituţionale la nivel local între conducerea unităţilor de învăţământ, autorităţile locale şi poliţie.
„Analizând datele acţiunii noastre din ultimele zile, putem spune că avem de-a face cu o situaţie, pe care aş numi-o, la modul oarecum indulgent, echilibrată. Am identificat şi şcoli cu probleme, care puteau fi remediate cu minim efort, altele cu deficienţe care necesită investiţii mai serioase, dar niciuna care să coboare sub standardele din anii anteriori, din punctul de vedere al igienei sau al dotărilor. În majoritatea şcolilor care au fost controlate, s-au finalizat demersurile necesare pentru asigurarea funcţionalităţii clasei pregătitoare. Concluzia mea personală, consolidată şi de acest control fulger dinaintea începerii anului şcolar, e aceea că învăţământul din Alba are nevoie de atenţia permanentă a autorităţilor. De aceea, mă voi asigura, pe tot parcursul anului şcolar, că unităţile de învăţământ sunt atent monitorizate şi vom efectua controale care vor avea obiecte şi obiective diferite, dar îmi rezerv dreptul ca aceste verificări să fie spontane”, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.
Controalele la unităţile de învăţământ continuă
Până la jumătatea lunii octombrie, controlul demarat în aceste zile va continua în alte aproximativ 100 de unităţi de învăţământ, cu precizarea că, în conformitate cu cerinţele în acest sens ale prefectului Dan Coriolan Simedru, vor fi notificate autorităţile locale şi conducerile şcolilor cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a remedia eventualele deficienţe identificate. Totodată, vor fi informate atât Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi cel al Educaţiei şi Cercetării, cu privire la acţiunile de control efectuate la ordinul Instituţiei Prefectului Judeţului Alba.
În urma acţiunii de verificare, care a avut loc în perioada 12-14 septembrie 2012, au fost identificate unităţi de învăţământ care nu au cabinete medicale şcolare sau nu au efectuat dezinsecţii şi deratizări, altele care mai au nevoie de reparaţii la instalaţiile sanitare sau de lucrări suplimentare de zugrăveli. Majoritatea problemelor au fost identificate la unităţile de învăţământ din mediul rural. Din cele 30 de şcoli care au fost controlate, în aceste două zile, 9 sunt din mediul urban şi 21 din mediul rural, iar din punctul de vedere al dotărilor pentru clasa pregătitoare, achiziţiile de mobilier au fost finalizate.
Cum autorizarea din punct de vedere sanitar este esenţială pentru orice unitate de învăţământ, în judeţul Alba există şcoli autorizate, altele în curs de autorizare şi unele neautorizate. Motivul principal pentru care multe unităţi de învăţământ sunt încă neautorizate sau în curs de autorizare este acela că legislaţia în vigoare a suferit modificări care au vizat creşterea standardelor, iar investiţiile nu au fost corelate, în cele mai multe situaţii, cu cerinţele impuse pentru autorizare.
Problemele de personal care pot afecta activitatea în unităţile de învăţământ supuse atenţiei Guvernului
Există o serie de probleme care pot afecta bunul mers al învăţământului pe parcursul anului şcolar, cauzate de lipsa personalului de specialitate. Aproximativ 200 de astfel de situaţii au fost identificate la nivelul judeţului Alba, sens în care prefectul Dan Coriolan Simedru a iniţiat deja demersuri la Guvern pentru deblocarea acestora.
„Avem cazuri unde nu există şoferi pentru microbuzele destinate transportului elevilor, altele în care, la grădiniţele cu program prelungit, nu există îngrijitoare sau bucătărese. Aceste situaţii trebuie neapărat remediate, prin deblocarea posturilor, pentru că activităţile de care sunt responsabile aceste persoane, în unităţile de învăţământ, sunt esenţiale pentru elevi. Acesta este motivul pentru care m-am adresat deja Guvernului, în sensul deblocării posturilor vacante din învăţământ la nivelul judeţului Alba, pentru că, practic, eu cred că le putem cataloga drept posturi unice, esenţiale în organigramele unităţilor şcolare”, a mai precizat prefectul Dan Coriolan Simedru.
Sorin Poparadu