APM Alba organizează mâine acţiunea “Pedalează pentru sănătatea ta”

19 septembrie 2012 17:000 comments

Săptămâna Mobilităţii Europene este cea mai răspândită campanie
a mobilităţii durabile din lume. Acesta are loc în fiecare an, între 16 şi 22 septembrie. Scopul campaniei este de a încuraja autorităţile publice locale europene de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii lor să încerce alternative la folosirea maşinii.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va desfăşura, în Săptămâna Mobilităţii Europene, diverse acţiuni, cum ar fi: realizarea unor materiale informative şi diseminarea lor, un tur al Municipiului Alba Iulia pe biciclete, acţiunea “În oraş fără maşina mea”, alte acţiuni.
“Pedalează pentru sănătatea ta” este sloganul sub care se va desfăşura un tur al Municipiului Alba Iulia, pe biciclete, în data de 20 septembrie, ora 18:00, pe traseul: Parcul Unirii – Bulevardul Horea – Calea Moţilor – Strada N. Bălcescu – Strada Decebal – Strada O. Goga – Bulevardul Încoronării – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Parcul Unirii. Sunt invitaţi să pedaleze, alături de organizatori, angajaţi ai autorităţilor publice, elevi şi studenţi, dar şi alţi cetăţeni.
Un alt momentul culminant al acţiunilor dedicate acestui eveniment, îl va constitui ziua „În oraş fără maşina mea”, care se va desfăşura în data de 21 septembrie. În această zi, angajaţii agenţiei, dar şi alţi cetăţeni, sunt invitaţi să se deplaseze la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport public, contribuind astfel, la ameliorarea calităţii aerului şi transmiţând un mesaj pozitiv către ceilalţi cetăţeni.
În fiecare an, Săptămâna Mobilităţii Europeane are o tematică diferită. Tema din acest an este „Deplasează-te în direcţia cea bună” şi încearcă să încurajeaze autorităţile locale să dezvolte şi să promoveze planuri de mobilitate urbană durabile. Scopul acestor orientări tematice este de a atrage atenţia, mai pregnant, asupra problemelor prioritare de acţiune, dar şi pentru a oferi participanţilor o sursă de inspiraţie pentru activităţile campaniei.
„Dezvoltarea urbană durabilă este o problemă foarte importantă pe agenda internaţională. În acest an, la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă Rio +20, combaterea problemelor de mobilitate urbană a fost identificată ca fiind una dintre cele şapte probleme critice. În acest context de probleme, abordarea decongestionării traficului este crucială.
Oraşele europene suferă din ce în ce mai mult de impactul negativ al congestiei traficului asupra economiei, sănătaţii şi calităţii vieţii.
La urma urmei, transportul urban reprezintă 40% din transportul rutier în Uniunea Europeană şi este responsabil pentru un sfert din emisiile de CO₂ din transport. Pe măsură ce creşte cererea de mobilitate şi necesitatea de a reduce drastic emisiile de CO₂ devine tot mai presantă, oraşele trebuie să fie inovatoare şi să ia măsuri de perspectivă. Ele au nevoie să dezvolte o viziune pentru un sistem de transport urban, care îndeplineşte cererea mobilităţii, protejează mediul şi face ca oraşul să fie un loc mai bun pentru a trăi. Cu o gândire strategică, este posibil ca această viziune să devină realitate!”, a declarat directorul APM Alba, Mihaela Mih Deheleanu.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com