Arderile necontrolate de vegetaţie uscată, pe bandă rulantă în judeţul Alba

18 martie 2012 11:540 comments

Conform comunicatului transmis, în 17 martie, de la ISU Alba, în doar 24 de ore, pompierii militari de la Detaşamentele Alba Iulia şi Aiud şi Gărzile Blaj şi Sebeş au intervenit în Alba, pentru stingerea a 13 arderi necontrolate de vegetaţie uscată, astfel:
Detaşamentul Alba Iulia a intervenit în Alba Iulia pe str. Albac, pe raza localităţii Oarda de Jos în zona Dealul Viilor, în localitatea Poiana Ampoiului, comuna Meteş, în localitatea Galtiu, comuna Sîntimbru, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sîntimbru şi în localitatea Hăpria, comuna Ciugud, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ciugud şi Ocolul Silvic Alba Iulia.
Detaşamentul Aiud a intervenit în municipiu, pe str. Bethlem Gabor şi pe raza oraşului Teiuş, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii pentru Urgenţă Teiuş.
Garda Sebeş a intervenit în municipiu pe str. Dorin Pavel şi pe DN1, pe raza comunei Cîlnic. Garda Blaj a intervenit în municipiu, în zona Crucea lui Iancu.
În total, au ars aproximativ 95 ha de vegetaţie uscată, 20 ha de păşune, 2 ha vegetaţie forestieră în afara fondului forestier şi 1,5 ha litieră de pădure.
Cauza probabilă a acestor arderi necontrolate de vegetaţie uscată o constituie focul lăsat nesupravegheat.
În sprijinul pompierilor militari în lupta cu arderile necontrolate, au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Sebeş, Unirea, Vinţu de Jos şi Cugir. În total au ars aproximativ 33 ha de vegetaţie uscată.
Cu această ocazie reamintim populaţiei faptul că se interzice igenizarea terenurilor prin incendiere. Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri: amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor; sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A; amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.
Pentru nerespectarea în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale. Cercetările pentru indentificarea celor care au incendiat terenurile continuă, urmând a se aplica sancţiunile legale. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com