Atelier experimental de arheologie la Şeuşa
Cel de al doilea atelier de arheologie experimentală din cadrul proiectului ARHEX, finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură” și inițiat de Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc Sâmbătă, 7 septembrie 2013, în satul Șeușa, jud. Alba. Programul „Fondul pentru Cultură” are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare, iar proiectul ARHEX are partener local și Primăria Comunei Ciugud. Proiectul ARHEX are ca scop facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la activități de arheologie experimentală prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural istorică.
Acest al doilea atelie atelier de arheologie experimentală a avut ca tematică producerea de artefacte din material dure animale (os și corn), dar cei peste 30 de tineri participanți au continuat și activitatea de săptămâna trecută pictând cu măiestrie și în culori obținute din oxizi vasele pe care o parte din ei le-au realizat, deoarece o parte din cei prezenți la primul atelier și-au dorit să participle și la cel de-al doilea. Interesul tinerilor a fost foarte ridicat și pe măsură ce timpul se scurgea, aceștia se atașau și mai mult de creațile lor dorindu-și enorm de mult să le păstreze, iar unii dintre ei și-au chemat prietenii și părinții să se mândrească cu realizările lor. Nu au lipsit nici jocurile nonformale unde tinerii au fost acaparați de animatorii care au adus o atmosferă familiar și prietenoasă, creeându-se realații între tinerim unii veniți și din satele din vecinătate. Totodată nu a fost neglijată nici partea teoretică, fiindu-le prezentat un atelier de meșter ce se ocupa de industria osului și cornului în capital Daciei Romane, Colonia Dacica Sarmizegetusa și care au fost metodele prin care acesta realize din material primă brută diverse obiecte de podoabă, piese de echipament military sau diferite mânere de cuțit sau spadă. De asemenea le-au fost împărtășite experiențe ale vieții de arheolog dar și câteva aspect legate de cercetările arheologice ce au avut loc cu ani în urmă în satul Șeușa în punctele „Cărarea Morii” și „Gorgan”. Prezent la acest atelier a fost și un invitat special, lector dr. Cristian Ioan Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia care a împărtășit tinerilor cum ajunge un artefact de la descoperirea lui în săpătura arheologică și până la valorificarea lui în lucrări de specialitate dar și mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog.
Ultima etapă a proiectului ARHEX va fi reprezentată de realizarea unei expoziții cu vânzare în curtea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, la care sunt așteptați toți iubitorii de istorie și arheologie să vadă creațiile tinerilor participanți la atelierele de arheologie experimentală.