Au început lucrările în Parcul Custozza

17 martie 2011 00:030 comments

Antreprenorul lucrărilor de reabilitare din Cetatea Alba Iulia a invitat ieri presa pentru stabilirea unei bune relaţii între jurnalişti şi antreprenor, după cum a explicat Dan Sabău, directorul Grup Corint, societatea care realizează lucrările din Cetate. Conferinţa de presă vine după mai multe incidente între muncitori şi trecătorii care doreau să treacă prin Parcul Custozza, inclusiv un incident cu un ziarist, scos afară din parc, bruscat de muncitori. Dan Sabău a promis ca autorii incidentelor din ultimele zile vor fi sancţionaţi dacă se vor depune plângeri.
„Un şantier are un regim special, chiar dacă este domeniu public: în momentul în care beneficiarul îţi predă amplasamentul şi îţi dă ordinul de începere a lucrării, din acest moment nu beneficiarul răspunde de acel şantier, răspunde antreprenorul general.
Deci legea pe acel şantier o fac doar eu şi nu sunt restricţionat în nici un fel de felul cum îmi organizez pe şantier sau îmi desfăşor activitatea după programul pe care eu l-am propus în cadrul planului de desfăşurare a lucrărilor”, a declarat Dan Sabău.
Lucrările sunt îngreunate de infrastructura găsită în pământ: sunt şapte tipuri de reţele, de la telecomunicaţiile speciale până la telefonii şi televiziuni; reţele de gaz şi reţele de apă-canalizare.
Antreprenorul vrea să încheie cât mai repede lucrările de pe str. Mihai Viteazul:
în preajma zilei de 20 aprilie, str. Mihai Viteazul va fi aproape circulabilă, pentru că urmează câteva evenimente la Alba Iulia. În 1 mai va fi Ziua Cetăţii – sărbătoare finanţată de societatea Grup Corint – în cadrul căreia va avea loc inaugurarea Traseului Bastioanelor de Sud. Va urma un simpozion al Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale, iar apoi inaugurarea Programului Dunărea pentru turism (un program în care România intră începând cu 1 aprilie).
Ieri au început lucrările din Parcul Custozza: într-o primă etapă s-a început cu îndepărtarea mobilierului urban, bănci, coşuri de gunoi. Apoi se vor desface pardoselile. Se va face organizarea pentru monumentele Custozza şi Losenau, se va trece la restaurarea pietrăriei din zonele respective. Etapa a II-a este cercetarea arheologică în Parcul Custozza, în funcţie de care se va trece la etapa următoare, după cum a precizat Dan Sabău.

RASTER: După conferinţa de presă, o primă reacţie a venit de la Florin Roman, vicepreşedinte PNL Alba: „Aş vrea să ştiu şi eu cine conduce oraşul, Dan Sabău, constructorul, omul cu sapa? De peste o săptămână de când a izbucnit conflictul, observ că doar o firmă privată răspunde public. Acum, domnul Sabău că Cetatea „e casa lui”, nu a albaiulienilor. Pe când va concesiona şi cartierul Cetate? Sau eventual cartierul Ampoi 3? Mai este oare Hava primar la Alba Iulia? Ne-a promis că nimeni nu se va atinge de parc, dar se pare că el nu mai ia decizii în Alba Iulia. De altfel, el este foarte absent în ultima perioadă. Spune că va fi dezbatere publică, dar Sabău îl contrazice şi trece peste capul lui. Îl felicit pe Dan Sabău, noul primar al Alba Iuliei. Hava a cedat Cetatea, aşa cum am mai spus şi cu ocazia taxei de acces, unei firme private şi lui Dan Sabău”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com