Avem dreptul să ştim cine sunt cei care ne decid soarta

10 mai 2012 15:350 comments

Sindicatul Viitorul Mineritului din Roşia Montană (SVM), afiliat Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, solicită mai multe informaţii despre auditul juridic despre care fostul ministru al Mediului, dl Attila Korodi, susţine că l-a predat actualului deţinător al portofoliului, dna Rovana Plumb, în legătură cu subiectul Roşia Montană.
Cu toată sinceritatea, noi nu inţelegem cum a reuşit domnul ministru să ceară şi să primească un audit complet asupra unei teme foarte complexe, apoi să dea şi o recomandare în urma analizării concluziilor – totul în 18 zile lucrătoare. Dacă asemenea proceduri pot fi atât de rapide, suntem şi mai dezamăgiţi că evaluarea proiectului minier de la Roşia Montană durează de şapte ani!
Având în vedere că este vorba de o instituţie publică, bugetară, considerăm că opinia publică are dreptul să cunoască mai multe detalii referitoare la acest audit juridic, cum ar fi:
Cine este compania de avocatură căreia i s-a solicitat acest audit şi pe ce bază a fost selectată?
Care este experienţa în domeniul proiectelor miniere şi legislaţiei privind protecţia mediului înconjurător a societăţii de avocatură selectate?
A mai fost societatea de avocatură selectată implicată în vreun fel în proiecte de tip green-field de magnitudinea şi complexitatea proiectului minier Roşia Montană?
Ce i s-a cerut să analizeze, mai exact?
În ce constă opinia primită?
Aţi cerut o contraexpertiză de la o firmă importantă de avocatură, cu experienţă în legislaţia şi practica de mediu? Dacă da, care este această firmă?
A fost solicitat şi punctul de vedere al companiei RMGC, având în vedere că aceasta este direct interesată şi implicată în procedura de evaluare de a cărei suspendare se vorbeşte? Dacă nu, de ce?
De asemenea, ne permitem să-l întrebăm pe domnul Attila Korodi de ce s-a antepronunţat în ceea ce priveşte rezultatul auditului atunci când a spus că “95% evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprită”? A fost cumva o încercare de a influenţa rezultatul auditului?
Locuitorii din zona Roşia Montană ştiu foarte bine cui trebuie să-i “mulţumească” pentru suspendarea evaluării în 2007, atunci când mulţi roşieni şi-au pierdut locul de muncă, în urma blocării proiectului minier. Este vorba tot de domnul Attila Korodi, pe care dorim să-l întrebăm dacă nu cumva a folosit pentru auditul de acum aceeaşi companie de avocatură care l-a sfătuit în 2007 să suspende procedura de evaluare.
Sperăm ca dialogul cu actualul Ministru al Mediului să continue în spiritul transparenţei, aşa cum a început, şi că toate neclarităţile preluate de la alţi miniştri să se clarifice. Noi ne punem la dispoziţia autorităţilor, pentru un dialog deschis şi onest.

Cristian Albu, preşedinte
Sindicatul Viitorul Mineritului, Roşia Montană

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com