UPDATE: Avion cu medici, la pământ. Două persoane decedate, o persoană în stare gravă.

20 ianuarie 2014 23:040 comments

avion

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat forţat într-o pădure dintr-o zonă muntoasă, pe un drum forestier între judeţele Alba şi Cluj, mai exact între Peştera Scărişoara şi Beliş, în afara satului Fântânele. Zona este muntoasă, împădurită, iar condiţiile meteo sunt nefavorabile, fiind ceaţă densă şi zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de centimetri.

După aproximativ cinci ore de căutări, epava avionului şi cele 7 victime au fost găsite de un pădurar, care i-a alertat pe salvamontişti şi pe salvatorii ISU.

Avionul de mici dimensiuni decolase de pe aeroportul Băneasa, iar la bord se afla o echipă medicală care se deplasa la Oradea pentru recoltarea unui ficat pentru transplant. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, conform unor oficiali din MAI.

Avionul aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie şi a aterizat forţat undeva la graniţa judeţelor Cluj şi Alba, a explicat pentru gândul Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.

Cele şapte persoane care se aflau la bordul aeronavei au fost rănite, fără să existe pierderi de vieţi omeneşti. Avionul are toate reviziile la zi şi este un aparat Britten-Norman Islander BN2, cu 8+2 locuri.

Surse oficiale au precizat pentru gândul că aterizarea forţată a avut loc pe un drum situat între localităţile Peştera Scărişoara şi Beliş.

Şcoala Superioară de Aviaţie este o instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care oferă cursuri de pilotaj în aviaţie civilă şi are aeronave cu care operează zboruri în baza unor contracte.

La bordul avionului se aflau dr. Valentin Calu, Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru, Spitalul Sfânta Maria, dr. Radu Zamfir, Spitalul Fundeni, Sorin Ianceu, Spitalul Municipal Beiuş, un asistent şi cei doi membri ai echipajului.

UPDATE 01.00 Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor, a confirmat că în urma tragediei aviatice două persoane au murit: un bărbat şi o femeie. “5 persoane sunt în viaţă. Starea uneia este critică, având fracturi la membrele inferioare şi în stare de şoc. Pacienţii au fost preluaţi cu ajutorul unor maşini de teren şi se îndreaptă spre stradă, unde vor fi preluaţi de ambulanţă. Pacienţii vor fi transferaţi la Huedin şi Cluj”, a spus Borcea.

UPDATE 23.00 Din ultimele informații se pare că o victimă a accidentului aviatic a decedat, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Alba. Pentru moment nu se stie exact care din pasageri a murit. Ceilalți pasageri ai avionului sunt acum transportați de urgențp către spital.

UPDATE 22.40 O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare, transmite corespondentul Mediafax.

“Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş.

Pădurarul a mai precizat că Adrian Iovan, pilotul, “este în stare critică”, iar asistenta este şi ea rănită mai grav. Până la această oră, medicii SMURD nu au reuşit să ajungă la locul accidentului, din cauza terenului accidentat.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din judeţul Alba care l-a însoţit pe pădurarul care a găsit răniţii, a declarat corespondentului Mediafax că starea victimelor “nu este prea bună”.

Sursa: gandul.info

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com