Băsescu cere Guvernului să modifice prin ordonanţă noul Cod Penal: ”Dacă Ponta nu face urgent modificările, devine scutul oamenilor corupţi”

1 februarie 2014 12:372 comments

FESTIVITATE - CENTENAR - SOCIETATEA ROMANA A HORTICULTORILOR

Atacuri dure pe axa Cotroceni-Palatul Victoria pe tema prevederilor din noile coduri penal şi de procedură penală care îngroapă dosarele de corupţie dacă nu sunt modificate până pe 1 februarie, data la care intră în vigoare. Traian Băsescu a cerut oficial, printr-o scrisoare, Guvernului să modifice prin ordonanţă de urgenţă articolele care fac inutile interceptările. În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut şefului statului să-şi asume public responsabilitatea pentru promulgarea actelor normative care au fost asumate de guvernul Boc.

”Îmi asum promulgarea şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului referitor la interceptări”, a reacţionat Băsescu, într-o declaraţie de presă, de la Cotroceni, ”dar asta nu înseamnă că eroarea nu poate fi îndreptată”. Dacă premierul nu face modificările, a spus preşedintele, acesta devine ”emblema corupţiei”. ”Dacă nu face urgent modificările, devine scutul oamenilor corupţi”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut astăzi, oficial, premierului Victor Ponta adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie modificat noul Cod Penal astfel încât interceptările să poată fi folosite şi înaintea începerii urmăririi penale. Potrivit unei scrisori transmise lui Victor Ponta şi făcută publică de Guvern, preşedintele atenţionează că, fără o ordonanţă de urgenţă, există un risc semnificativ ca probabţiunea în cauzele penale de corupţie să devină extrem de dificilă.

În scrisoarea transmisă, joi, de către preşedintele Traian Băsescu, dar prezentată public de Guvern, şeful statului arată că se vede nevoit să solicite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, având în vedere că Guvernul nu a adoptat un astfel de act în şedinţa de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanţe şi ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Preşedintele arată că este nevoie de o ordonanţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică

Băsescu precizează că solicitarea este formulată în baza articolului 80, alineatul 2 din Constituţie, conform căruia preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

“Avînd în vedere faptul că, la data de 1 februarie 2014 vor intra în vigoare Codul penal şi Codul de procedură penală şi ţinînd cont de faptul ca că, în ultima şedinţă de guvern nu aţi dat curs solicitărilor formulate de către instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii corupţiei şi a criminalităţii organizat, privind necesitatea modificarii dispoziţiilor legale din Codul de procedură penală privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, mă văd nevoit să vă solicit, în conformitate cu art 80, alin 2 din Constituţie, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să asigure un cadru legislativ care să permită instrumentarea cauzelor penale prin aceste mijloace de probaţiune, premergător începerii urmăririi penale. Fac precizarea că, în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probaţiunea în cauzele penale referitoare la fraudele fiscale, corupţie, trrafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri etc.. ceea ce ar slăbi consistent capacitatea statului român de a apăra interesele cetăţenilor şi de a lupta pentru diminuarea fenomenului infracţional”, afirmă Băsescu.

În scrisoarea de răspuns, Ponta îi aminteşte însă că aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cere să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.

Ponta precizează totodată că ministrul Justiţiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislaţiei, după discuşia avută, joi, la CSM.

Sursa: gandul.info

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com