Băsescu se întoarce în Piaţă: „Îi voi chema pe români să se apere în stradă de acciza lui Ponta”. Mesajul către Isărescu: „BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt”

13 februarie 2014 07:550 comments

base

Negocierile Guvernului cu FMI au fost puse la zid de preşedintele Traian Băsescu care a anunţat în această seară că nu va semna scrisoarea de intenţie destinată boardului Fondului. Şeful statului spune că intenţionează să cheme oamenii în stradă pentru a protesta în legătură cu introducerea accizei la combustibil şi îl acuză pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că este „în linie cu un Guvern corupt” după ce ideea electoratei ar fi fost avansată, peste capul său, în ultima zi a evaluării FMI, în cadrul unei întâlniri la BNR.

„Această electorată e imorală, incorectă şi nu va putea fi controlată”, a susţinut Traian Băsescu într-un interviu la B1, arătând că, în opinia sa, „echipa FMI a greşit acceptând această soluţie”.

Reacţia vehementă a preşedintelui a fost îndreptată însă, în premieră, împotriva guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de la care ar fi pornit ideea reeşalonării ratelor celor cu venituri sub 1600 de lei. O măsură care, susţine Băsescu, ajută băncile prin plata unor dobânzi mai mari, şi nu pe cei care s-au împrumutat. „Asta (faptul că ideea a venit inclusiv de la BNR, n.red.) a afirmat Victor Ponta, iar eu am verificat când s-a lansat ideea. S-a lansat luni dimineaţă la o întâlnire la BNR, la care a participat, este adevărat, ministrul Bugetului, Voinea. Mâine ori Mugur Isărescu să spună „A minţit Ponta”, dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în BNR s-a discutat, fără ca pe mine să mă informeze cineva. În schimb luni, în ultima zi de evaluare s-a pus problema acestei mârşăvii. S-a spus Fondului ori sunteţi de acord ori nu avem acord”, a relatat preşedintele discuţia care ar fi avut loc la BNR.

„Electorata e un fals”

Obiecţiile lui Băsescu faţă de propunerea asumată public de Ponta sunt faptul că reducerea nu vizează dobânzile şi scutirea de impozite după doi ani care „mută datoria la toată lumea”. „Electorata e un fals. Oamenii vor plăti mai mult. Ea nu vizează şi dobânzile, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Dacă îşi socotesc, săracii, cât plătesc ca dobândă, plătesc mai mult decât rata la zi. Mai este un aspect urât. După doi ani, Guvernul îi scuteşte de taxe şi impozite, deci mută la toată lumea datoria. Dacă îmi apare în scrisoare această electorată, categoric refuz să semnez”, a anunţat preşedintele la o zi după de premierul Victor Ponta avansase public acelaşi scenariu.

Responabilitatea a fost împărţită de Băsescu între BNR, Guvern şi echipa FMI a cărei şefă a fost catalogată drept „lipsită de experienţă”. „BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt. Dacă această discuţie nu a avut loc la BNR, anunţ de pe acum că îmi cer scuze, dar dacă a avut, să îşi ceară ei”, i-a dat Băsescu un ultimatum lui Isărescu, nemulţumit că nu l-a anunţat în legătură cu noul plan anunţat ca fiind unul de stimulare a consumului.

În egală măsură, a fost însă criticată şi Andrea Schaechter pentru că a acceptat soluţia. „Şi echipa FMI a greşit acceptând această soluţie. Nu doamna reprezentantă a FMI, ţi-o spun eu, preşedintele, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia FMI în România”, a comentat Băsescu.

„Acciza pe combustibil este un abuz, o taxă ticăloasă”

Al doilea motiv pentru care preşedintele refuză să semneze scrisoarea cu FMI este mai vechea dispută cu Guvernul legată de acciza pe combustibil.

„Dacă apare o singură formulare legală de acciza la benzină şi la motorină, nu semnez. Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt. Eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri. Pentru că este un abuz. E o taxă ticăloasă”, a spus Băsescu, arătând că va explica personal care sunt sursele financiare alternative pentru a mobiliza românii în stradă.

Preşedintele a acuzat Guvernul că „a introdus 35 de taxe noi de la 1 ianuarie” şi că „are nevoie disperată de acciză să cumpere voturi, dând baronilor locali pentru a mobiliza întâi şi întâi mediul rural”.

sursa: gandul.info

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com