Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: Roșia Montană trebuie să fie inclusă în patrimoniul UNESCO !

7 iulie 2021 18:330 comments

 

Este singura șansă pentru ca patrimoniul istoric inestimabil pe care îl are această localitate să fie protejat și zona să aibă o dezvoltare sustenabilă. Am aflat cu îngrijorare despre intenția premierului Florin Cîțu de a RETRAGE dosarul privind includerea Roșiei Montane în patrimonial mondial UNESCO. Este o decizie iresponsabilă și lipsită de profesionalism, prin care trădează locuitorii din Apuseni. Premierul Florin Cîțu,  Partidul Național Liberal și UDMR au lansat în spațiul public o serie de dezinformări grosolane, prin care încearcă să își justifice intenția, motivând că prin acest demers de retragere a dosarului, România ar evita plata unor despăgubiri către compania Gabriel Resources în cadrul arbitrajului de la Washington. FALS!

Includerea Roșiei Montane în UNESCO nu are cum să afecteze litigiul juridic dintre statul român și compania canadiană. Compania avea cunoștință despre faptul că patrimoniul de la Roșia Montană este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din România, cu actualul perimetru, încă din anul 1992, înainte cu mult de demararea proiectului minier.

Declarațiile iresponsabile din ultimele zile ale premierului României sunt urmate și de o coincidență bursieră, care ridică multe semne de întrebare: presa internațională scrie despre tranzacționarea la bursă a unui mare pachet de acțiuni ale companiei Gabriel Resources Ltd.

În acest context, solicit public premierului României, Florin Cîțu, să clarifice și să ofere o poziție oficială a Guvernului privind Roșia Montană. De asemenea, le solicit tuturor colegilor mei, senatori și deputați de Alba, să aibă o poziție publică și să precizeze dacă i-au cerut premierului retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO.

Uniunea Salvați România va rămâne consecventă demersurilor făcute privind Roșia Montană, iar includerea localității în UNESCO a fost și o condiție a USR pentru a susține Guvernul PNL.

USR Alba, alături de colegii noștri de la nivel național, respingem categoric tentativa iresponsabilă de retragerea a dosarului Roșia Montană, gest care ar decredibiliza România în fața acestui organism internațional și ar încălca interesul locuitorilor din Munții Apuseni. În 2021, se pare că „Salvați Roșia Montană!” devine din nou un strigăt în lupta împotriva unor interese politice și economice obscure, care au o singură țintă: distrugerea ireversibilă a unei părți a Munților Apuseni și a patrimoniului de la Roșia Montană.

 

Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS de Alba.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com