Borboratiţa, sărbătorită la Dumitra

24 aprilie 2012 13:190 comments

Câţiva fii ai satului Dumitra au reluat vechiul obicei al Borboratiţei. Borboratiţa (sau Borbolatiţa) a avut loc de Sângiorz (Sfântul Gheorghe). În ultimii ani, obiceiul acesta a fost aproape uitat din cauza îmbătrânirii populaţiei satului Dumitra. În acest an, însă, 6 tineri au decis să ţină obiceiul cu ajutorul lui Vasile Arion, un prieten din sat, după cum ne-a declarat Petruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba (ATMA).
Înarmaţi cu crengi de plop, pentru a apăra Borboratiţa (un tânăr ales dintre ei) şi pentru a se apăra de găleţile cu apă ale sătenilor, tinerii au început să colinde satul.
În alaiul Borbolatiţei, unul dintre tineri, îmbrăcat în haine tradiţionale, a dus prin sat un coş împletit, frumos împodobit cu frunze şi flori. În coş au fost adunate alimentele primite de la săteni, în special ouă nefierte.
Alaiul, format din tineri şi copii, a pornit de la marginea satului, strigând în poarta fiecărui sătean:
„Ouă, ouă şi slanină să ne ungem pe la splină,
Ouă, ouă şi şoric, să ne ungem la buric,
Ouă, ouă şi untură, să ne ungem pe la gură”.
Conform obiceiului, unii săteni i-au întâmpinat pe tineri cu ouă sau alte cadouri, alţii însă au udat Borboratiţa şi pe tinerii din alai cu apă.
La ultima casă din sat, tinerii din alai au fost invitaţi la un balmoş ciobănesc, preparat în aer liber de către una dintre familiile de crescători de oi, venită de mai mulţi ani de la Jina Sibiului. Toţi s-au ospătat din balmoş şi din uriaşa paparadă făcută din ouăle primite de la săteni, iar badea Constantin le-a cântat din fluier.
Sărbătoarea a fost organizată de cei 6 tineri din alaiul Borboratiţei cu sprijinul ATMA şi Parohia Ortodoxă Dumitra. Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com