BOSCH va deschide la Blaj o nouă unitate de producţie
Blajul începe să devină încet, dar sigur, un punct important în ceea ce priveşte industria în judeţul Alba. Concernul german Bosch va demara în această lună lucrările la o nouă fabrică din municipiul Blaj, extinzându-şi capacitatea de producţie deja existentă. Anunţul a fost făcut de către primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar, în cadrul unei conferinţe de presă unde a fost prezent şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
În ceeea ce priveşte investiţiile BOSCH la Blaj, noua unitate de producţie este a treia, după cele din 2006, respectiv 2009. Investiţiile BOSCH la Blaj au relansat şi activitatea IAMU Blaj, care are circa 800 de angajaţi, care fabrică componente pentru Bosch.
„Revitalizarea economică a Blajului a fost una dintre priorităţile mele. Am colaborat foarte bine cu Consiliul Judeţean. Lucrările vor începe în 12 martie şi se vor încheia în 12 luni. În desele întâlniri pe care le-am avut cu reprezentanţii Bosch le-am propus acordarea ajutorului de stat, iar săptămâna trecută, statul român a acordat ajutorul de 13,4 milioane de euro din investiţia totală de 43 de milioane de euro. Am făcut demersuri pe lângă miniştrii abilitaţi pentru acordarea ajutorului de stat, mulţumindu-i actualului ministru Drăgoi pentru urgentarea aprobării subvenţiei de la stat. Nu are legătură investiţia de la Blaj cu faptul că şi la Cluj se face o altă investiţie. Va avea minim 320 de angajaţi pentru minim 5 ani, interval în care statul îşi va recupera sprijinul oferit, iar până în 2015 vor fi 1.000 de angajaţi, pe lângă cei 600 de salariaţi”, a declarat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar. Potrivit datelor prezentate, în viitoarea unitate de producţie se vor produce pentru industria auto, senzori de turaţie pentru motor şi şasiu.
Gheorghe Rotar a precizat că alegerea Blajului pentru această investiţie este legată şi de faptul că anul trecut fabrica din Blaj a obţinut premiul de calitate din toate cele 298 de fabrici Bosch din lume, înregistrând doar 14 rebuturi la 1 milion de piese.
De asemenea, un alt argument în favoarea investiţiei este colaborarea cu administraţia locală. Primăria Blaj s-a implicat în asigurarea forţei de muncă bine calificate, atât prin cursuri organizate prin Centrul de Recalificare Profesională a Adulţilor, cât şi prin pregătirea elevilor Grupului Şcolar Timotei Cipariu, care pregăteşte elevi pentru Bosch. Din anul 2006 până în prezent şi în special datorită investiţiei BOSCH, a precizat edilul din Blaj, bugetul local a crescut de 3 ori, iar din martie anul viitor va creşte cu încă 8 la sută, ajungând la circa 50 de miliarde de lei vechi. Astfel, în acest moment, contribuţia BOSCH la bugetul propriu al Blajului este de 26%.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a precizat faptul că motivul pentru care BOSCH a ales să investească la Blaj este datorat în special administraţiei locale. Acesta a lansat şi un atac la adresa guvernanţilor, care nu şi-au dat interesul pentru această investiţie, spunând că aceştia doresc şi urmăresc doar investiţii în marile oraşe. “Prezenţa investitorului BOSCH la Blaj nu se datorează Guvernului României. Nu au nici un merit în această investiţie. Nu i-a interesat nici de Blaj şi nici de Sebeş. Aşa-zisa regionalizare distruge oraşele mici şi mijlocii. Faptul că BOSCH a investit şi continuă să investească la Blaj este meritul administraţiei locale, care şi-a purtat cuvântul nemţeşte. Zona Blajului va deveni un centru industrial dezvoltându-l primarul şi CL”, a declarat Ion Dumitrel.
Gheorghe Rotar a spus şi faptul că noua investiţie BOSCH de la Blaj nu va fi probabil ultima, urmând ca în viitor aceştia să mai deschidă încă o linie de producţie în “Mica Romă”.
Sorin Poparadu