Brohnscopul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba tot mai folosit

10 aprilie 2013 16:150 comments

Aparatul bronhoscop de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Albabronhoscop Alba este singurul din judeţ şi deserveşte toţi pacienţii care necesită diagnostic şi tratament în afecţiuni precum cancerul pulmonar, tuberculoză pulmonară sau abcese pulmonare.
Prima bronhoscopie, realizată cu acest aparat, a fost efectuată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba în luna decembrie 2011. În anul 2012 au fost efectuate 90 de investigaţii bronhoscopice, iar până la finalul lunii martie a acestui an s-au investigat alţi 45 de pacienţi.
„Gradul de adresabilitate a crescut semnificativ, am realizat în primul trimestru din acest an 45 de investigaţii bronhoscopice, jumătate din câte am făcut tot anul trecut. Aparatul bronhoscop este singurul din judeţul nostru şi efectuăm această investigaţie şi pentru pacienţii din alte spitale din Alba.
Bronhoscopia este o manoperă care poate fi utilizată atât pentru diagnosticare cât şi pentru tratament. Cu acest aparat se pot diagnostica tumorile pulmonare prin efectuarea biopsiei. De asemenea, se pot diagnostica pneumoniile bacteriene prin aspirat bronşic şi prelevare de floră bacteriană. Se poate institui şi tratamentul acestor afecţiuni în conformitate cu antibiograma.
Bronhoscopul poate fi folosit şi în diagnosticarea tuberculozei pulmonare când se realizează aspirat bronşic BK.
În abcesele pulmonare bronhoscopul poate fi utilizat pentru diagnostic şi tratament prin efectuarea drenajului secreţiilor bronşice purulente”, a explicat medic specialist pneumolog Ioana Ghigolea, coordonatorul Cabinetului de explorări bronhoscopice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com