Bugetul Aiudului pune accentul tot pe investiţii

9 februarie 2012 17:190 comments

Bugetul local pe anul 2012 al municipiului Aiud a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local, în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie, conform propunerii primarului Mihai Horaţiu Josan.
Din cei 25.063.000 lei, cât este prevăzut bugetul local pe 2012 al Aiudului, la secţiunea de dezvoltare au fost alocaţi 14.416.830 lei. Peste jumătate din bugetul municipiului Aiud este concentrat, aşadar, pe investiţii, inclusiv în învăţământ şi sănătate.
Pentru investiţiile la capitolul „Învăţământ” sunt prevăzuţi 4.128.530 lei, cele mai importante proiecte fiind înlocuirea ferestrelor de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 3 şi dotarea şcolii postliceale sanitare din cadrul Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”. La „Cultură, recreere şi religie” au fost alocaţi 2.171.400 lei, domeniu unde principalele investiţii se referă la continuarea lucrărilor la Baza Sportivă „Aiudel” şi restaurarea Cetăţii Medievale. Pentru „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” s-au alocat 862.400 lei, la acest capitol fiind prevăzut şi proiectul care a fost inclus de primar pe lista de investiţii, la cererea a aproximativ 600 de aiudeni, respectiv amenajarea unei piste de skateboard în Parcul Municipal, a cărui modernizare în baza proiectului depus pentru finanţare anul trecut şi la Administraţia Fondului pentru Mediu, este un alt obiectiv pentru acest an.
La capitolul „Protecţia Mediului” au fost alocate sumele pe care municipalitatea le plăteşte în anul 2012 drept contribuţie locală la programul judeţean de extindere şi reabilitare a sistemelor de alimentare şi tratare apă, canalizare şi apă uzată. 685.460 lei au fost alocaţi pentru investiţiile în Sănătate, mai exact la Spitalul Municipal, unde pe lângă aparatura medicală, autorităţile doresc să izoleze termic clădirea şi să implementeze proiectul ce vizează ca apa caldă să fie produsă prin intermediul panourilor solare.
Alţi 600.000 lei au fost alocaţi pentru finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural din Ciumbrud, respectiv construirea unui cămin cultural şi în localitatea Sîncrai. De asemenea, pentru investiţiile de la capitolul „Transporturi” a fost prevăzută suma de 2.040.800 lei, bani destinaţi lucrărilor de infrastructură din zona străzii Dorului, modernizării iluminatului public şi instalării unui transformator în zona străzii Abrudului. Va fi totodată continuată modernizarea sistemului rutier pe străzile Iazului şi Grădinii şi se va asfalta strada Mărăşeşti din cartierul Hepat.
„Bugetul pe anul 2012 al municipiului Aiud pune accent, ca în fiecare an, de altfel, pe investiţii. Nu avem un buget prea mare şi nu poate rezolva toate problemele pe care le avem, dar, pe de altă parte, situaţia economică în care a fost adusă România şi politica discreţionară a Consiliului Judeţean Alba condus tot de PD, prin Ion Dumitrel, influenţează, că ne convine ori nu, pentru moment, ceea ce putem face. Am observat că domnul Bumb iar se vrea remarcat, ca un politruc ce e, şi dă nişte cifre legate de bugetul Aiudului, care nu au legătură cu realitatea, după cum nici domnia sa habar nu are de ce e în Aiud, motiv pentru care doar se face de râs, nimic mai mult. Se vede încă o dată că domnul Bumb, cum nu e ordonator de credite, ci doar activist de partid, care bântuie prin CJ Alba pe banii cetăţenilor, nu ştie nici măcar să citească un buget, darămite să conceapă un astfel de proiect sau să înţeleagă ce presupune asta. E îngrijorat de soarta mea electorală şi de ce am eu să le spun aiudenilor? Îngrijorarea asta e la fel de penibilă ca cifrele pe care le-a dat în presă. PD-L-ul văd că cel puţin în Aiud îşi face campanie electorală pentru locale, pe ture. Când nu e unul, e altul. Probabil îşi trag răsuflarea pe rând, sperând că le vin totuşi nişte idei care să prindă. Cum acest Sorin Bumb a lansat nişte sume, mă văd nevoit să îl corectez, măcar în al 12-lea ceas, să afle cum stă treaba cu bugetul Aiudului. În 2008, am avut un buget local de 35,5 milioane lei, nu 33,1 cum afirmă domnia sa, dintre care 4,4 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţii, nu 700.000 lei cum spune domnia sa. În 2011, a ghicit bugetul local, de 31,2 milioane lei, numai că a dat-o în bară la investiţii, unde am alocat peste 11 milioane lei, nu 1,6 milioane lei. De ce nu vorbeşte CJ Alba, tot prin gura domnului Bumb, dacă el e de serviciu la partid cel puţin pe Aiud în perioada asta, despre milioanele de lei pe care le-a alocat pentru mită electorală şi să explice locuitorilor judeţului de ce erau mai importante aparatele de fitness în aer liber din Cugir şi Zlatna decât proiectele de dezvoltare a localităţilor din judeţ, altele decât Blajul?”, a declarat Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com