Călin Matieș: Apel ultimativ pentru REDESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE

21 ianuarie 2021 19:451 comment

 Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a transmis un memoriu președintelui ANSVSA, prin care solicită redeschiderea târgurilor de animale, una dintre principalele sale promisiuni din campania electorală. În cadrul unei emisiuni la un post regional de radio, Călin Matieș a declarat că deja are acordul verbal al șefului ANSVSA și că este o chestiune de zile/săptămâni până când în România vor fi redeschise târgurile de animale.

 

“Haiducul” PSD-ului i-a dat cel puțin 2 scenarii prin care târgurile de animale ar putea fi redeschise, unul dintre acestea mergând după modelul gestionării pandemiei COVID. Călin Matieș i-a propus șefului ANSVSA adoptarea unor coduri pe zone, funcție de cazurile active de pestă porcină africană, cu zone tampon pe fiecare localitate în parte.

“Situația crescătorilor de animale din Romania, și cu precădere a celor din județul Alba, zona munților Apuseni, este cel puțin îngrijorătoare, iar autoritățile statului roman trebuie sa găsească soluții pentru deschiderea târgurilor de animale.

Deschiderea, in siguranța, a acestora se poate face aplicând aceleași principiu ca și la epidemia de SARSCOV-2, cu împărțirea in zone verzi ( libere de cazuri de peste porcina) galbene ( sub 5 cazuri de pesta porcina africana) și zone roșii (peste 5 cazuri), iar la intrarea în târg, un medic veterinar să verifice proveniența animalelor prin verificare de crotalii. Prin această măsură determinăm și crescătorii de animale să-și crotalieze animalele și să avem o situație mai exactă a numărului de porci aflați la populație. In prezent, 90% din porcii aflați la populație nu sunt crotaliați și nu este monitorizata mișcarea animalelor.

Menționez ca i- am transmis președintelui ANSVSA, ca dacă nu găsește rezolvare urgentă pentru redeschiderea târgurilor de animale vii, următorul demers va fi interpelarea domniei sale in Comisia de Agricultura a Senatului, pentru a răspunde privitor la pasivitatea de care da dovada instituția pe care o conduce, in raport cu crescătorii de animale din Romania!”, se arată într-un comunicat al senatorului PSD, Călin Matieș

Cea de a doua variantă este deschiderea târgurilor de animale destinate tuturor animalelor cu excepția porcilor, până la stingerea tuturor focarelor de pestă porcină de pe teritoriul țării noastre. Însă această variantă ar fi doar una de rezervă, fiind mai puțin preferată decât cea a deschiderii totale, dar cu acele zone tampon funcție de focarele active. În ambele variante însă, sprijinul medicilor veterinari prezenți la aceste târguri ar da siguranța că viața animalelor nu va fi pusă în niciun fel în pericol și PPA ar putea fi controlată.

 
 
 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com