Campania de prevenire şi combatere a accidentelor în rândul tinerilor
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Centrul de informare şi Educaţie Rutieră al Palatului Copiilor din Alba Iulia, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a lansat Campania de Prevenire şi combatere a accidentelor în rândul tinerilor, intitulată „Tinerii la volan”.
Alături de conducerea inspectoratului s-au aflat ofiţeri din cadrul Serviciului Rutier Alba şi ai Compatimenutului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii. De asemenea au participat 15 elevi ai Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia cărora le-a fost prezentat materialul care va fi folosit în cadrul campaniei.
Campania are drept scop dezvoltarea nivelului de pregătire al tinerilor, conducători auto, în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea regulilor de circulaţie şi implicarea acestora în activităţi preventive precum şi optimizarea sistemului de comunicare reală şi eficientă între şcoală, autorităţi şi familie pentru prevenirea accidentelor rutiere prin implicarea tuturor factorilor educaţionali.
Proiectul de faţă îşi propune realizarea unor activităţi concrete în plan local, desfăşurate în colaborare cu instituţii cu atribuţii sau preocupări în domeniul prevenirii accidentelor de circulaţie, precum şi prin angrenarea nemijlocită a tinerilor şi a familiilor acestora în activităţi educativ-preventive. Prin aceasta se urmăreşte monitorizarea permanentă a cauzelor care determină pierderea de vieţi omeneşti, printr-o acţiune comună şi coerentă a părţilor implicate, încă din adolescenţă.
Pentru realizarea scopului propus poliţiştii vor prezenta materiale informativ preventive în cadrul cursurilor de la şcolile de şoferi din judeţul Alba precum şi tinerilor din clasele a XI-a şi a XII-a din toate liceele judeţului.
În ultima perioadă de timp în judeţul Alba s-a înregistrat o creştere a numărului accidentelor de circulaţie rutieră cu consecinţe deosebit de grave.
În perioada ianuarie-octombrie 2012 s-au înregistrat 132 de accidente grave în urma cărora şi-au pierdut viaţa 26 de persoane, 131 de persoane au fost rănite grav, iar 61 persoane au fost rănite uşor.
Din totalul accidentelor grave produse (132), tinerii conducători au provocat 23 astfel de accidente: este vorba de conducători auto cu vârsta între 18-25 ani, 7 dintre aceştia fiind începători (permisul de conducere dobândit sub 1 an).
Principalele 3 cauze ale accidentelor grave de circulaţie şi consecinţele acestora sunt:
Depăşire neregulamentară – 6 accidente (1 mort şi 5 răniţi grav)
Viteză neadaptată – 6 accidente (1 mort şi 8 răniţi grav)
Circulaţie pe sens opus – 2 accidente (3 morţi).
Octavian Popescu
09:15
6OuzDm I almost acncdeitally visited to this site, but stayed here for a long time. Stayed because everything was very interesting. Surely will share with all my friends!