Campanie de prevenire a consumului de droguri

26 iunie 2012 16:240 comments

În fiecare an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul unei campanii de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu, şi în special în rândul tinerilor.
Marcarea acestei zile a fost iniţiată de către Adunarea Generală a ONU în ideea de a crea o societate eliberată de consumul de droguri ilicite. Iniţiată în urma cu 25 de ani, în 1987, campania este din ce în ce mai puternică, implicând întreaga societate.
În acest an, Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, pentru a marca Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, a lansat campania destinată prevenirii consumului de droguri în rândul tinerilor „Prea rebel să fii condus!”, prin difuzarea unui spot video cu privire la conştientizarea asupra riscurilor consumului de droguri şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.
Marţi, 26 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor Alba a avut loc proiecţia unui film cu specific antidrog, urmată de discuţii cu tinerii prezenţi. În cadrul evenimentului a fost subliniată importanţa luptei antidrog şi utilizarea tuturor resurselor pentru stoparea consumului de droguri, promovarea unei atitudini de apropiere faţă de consumatorii de droguri şi reintegrarea lor în societate, în detrimentul atitudinii generale de marginalizare a acestora. Acţiunea a fost organizată de Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, CPECA Alba, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba şi Fundaţia Comunitară Alba.
În cadrul campaniei, specialiştii CPECA vor desfăşura activităţi de informare-educare-conştientizare cu privire la riscurile consumului de droguri în general şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, a tinerilor instituţionalizaţi aflaţi în cadrul Aşezământului Social „Sf. Vasile cel Mare” Alba Iulia şi Casa de tip familial Bărăbanţ, şi realizarea unor activităţi de informare şi promovare a serviciilor furnizate de CPECA Alba prin distribuire de materiale informative şi baloane inscripţionate, la baza sportivă Winner’s Club Ţălnar şi la ştrandul de la Schit Alba Iulia, beneficiari fiind în special tinerii prezenţi în aceste locaţii, împrejurări în care se doreşte realizarea unui schimb de idei cu privire la modalităţile benefice de petrecere a timpului liber.
Tot pentru marcarea acestei zile, CPECA Alba, în parteneriat cu Penitenciarul Aiud şi cu trupa de teatru „Batista cu Eter” din cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Alba Iulia prin piesa de teatru „Prima dată”, prezentată în faţa persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului, au adus în atenţia participanţilor dimensiunea fenomenului drogurilor şi au urmărit pe de o parte transmiterea prin intermediul spectacolului teatral de mesaje cu caracter antidrog, iar pe de altă parte, atragerea persoanelor private de libertate către actul de cultură în scopul oferirii de alternative.
„Prin aceste acţiuni dorim să implicăm şi să responsabilizăm comunitatea cu privire la problematica consumului de droguri în rândul tinerilor, astfel încât să se poată interveni de timpuriu pentru eficientizarea prevenirii şi a asistenţei consumului de droguri”, a declarat Claudiu Duşa, Coordonator CPECA Alba.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com