Cardurile de sănătate vor fi distribuite din septembrie

6 august 2012 15:430 comments

Primul milion de carduri de sănătate va fi distribuit asiguraţilor începând cu luna septembrie a acestui an, cu 5 ani întârziere faţă de data anunţată iniţial. Acesta va putea conţine coordonate şi informaţii despre starea de sănătate a pacientului, grupa sanguină, RH-ul, bolile cronice sau cele cu risc viral, acceptul sau refuzul pentru donarea de organe. Toate acestea vor fi menţionate doar cu acordul pacientului. Cardul va trebui prezentat de fiecare dată la medic, la spital şi la farmacie.
După ce legea sănătăţii (nr. 95/2006) anunţa că cetăţenii asiguraţi vor primi cardul naţional de sănătate până la sfârşitul anului 2007, distribuţia efectivă a cardurilor va începe abia în toamna acestui an, în septembrie. Acesta este subiectul unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit acestui proiect, pacientul va completa în faţa medicului de familie o declaraţie prin care precizează ce informaţii doreşte să fie inscripţionate pe card, iar medicul le va actualiza la fiecare vizită a pacientului la cabinet. Cardul naţional de sănătate va fi valabil timp de 5 ani de la data emiterii.
„După tipărirea cardurilor, documentele vor fi distribuite cetăţenilor de către casele judeţene de asigurări de sănătate. Acestea vor avea sarcina ca ele să ajungă la toţi asiguraţii înscrişi pe liste. Cardul va conţine, pe lângă nume şi prenume, un număr de asigurat, altul decât CNP-ul şi va avea un cip pe care vor fi trecute alte date medicale, toate opţionale”, a explicat şeful CNAS, dr. Marius Filip.
Preţul unui card naţional de sănătate este de 2 euro şi va fi plătit de Ministerul Sănătăţii. Cei care îşi vor pierde cardul, vor fi nevoiţi să achite costul unuia nou, din propriul buzunar.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com