Centrul de Informare al Proiectului Roşia Montană a împlinit 10 ani de activitate
Centrul de Informare al Proiectului Roşia Montană aniversează 10 ani de activitate, perioadă în care a oferit în permanenţă informaţii corecte şi argumente cu privire la investiţia minieră propusă de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în zonă şi la impactul proiectului asupra economiei regionale şi naţionale, asupra comunităţii, mediului şi patrimoniului cultural.
Centrul şi-a deschis porţile în octombrie 2002, în actualul cămin cultural al comunei, fiind de la bun început un punct de întâlnire cu comunitatea locală şi cu vizitatorii interesaţi de proiectul minier şi de beneficiile pe care le va aduce zonei. După şase ani, centrul s-a extins şi s-a mutat într-o casă primitoare, situată câteva numere mai sus, chiar în Piaţa Veche – clădirea de la numărul 321A, construită în 1867, care este inclusă în programul de restaurare a centrului istoric demarat de compania minieră.
În cei 10 ani de activitate, peste 80.000 de persoane i-au trecut pragul pentru a afla adevărul despre trecutul, prezentul şi mai ales, viitorul Roşiei Montane, în contextul proiectului minier modern propus de RMGC. Mulţi turişti aleg să îşi înceapă vizita chiar de aici, centrul fiind punctul unde îşi pot forma o viziune de ansamblu asupra zonei. Angajaţii sunt oameni ai locului ce cunosc istoria şi tradiţiile Roşiei Montane şi oferă răspunsuri concrete şi argumentate la orice întrebări legate de proiectul minier, fie că e vorba de procesul de extragere a aurului, de planul de reabilitare şi ecologizare a zonei, de beneficiile aduse de proiect în comunitate şi în economia regională şi naţională ori de programul de conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane.
„Am deschis acest centru din dorinţa de a prezenta investiţia minieră cât mai transparent şi complet în faţa comunităţii locale şi a tuturor celor interesaţi, iar numărul mare de vizitatori de-a lungul timpului ne-a confirmat interesul oamenilor pentru proiectul nostru. La fel ca majoritatea angajaţilor companiei, specialiştii care lucrează la Centrul de Informare sunt locuitori ai zonei care, în lipsa acestui loc de muncă, ar fi fost nevoiţi să plece în alte zone cu investiţii, mai îndepărtate. Demararea proiectului minier de la Roşia Montană va oferi slujbe şi un trai decent pentru mii de oameni din Apuseni”, a declarat Cătălin Hosu, manager regional de comunicare, RMGC.
Accesibil oricărui vizitator, centrul pune astăzi la dispoziţie materiale informative care cuprind aspecte esenţiale despre mineritul modern, dar şi planuri, planşe şi machete 3D. Acestea se referă atât la proiectul RMGC, cât şi la proiecte miniere de succes din afara ţării, pentru a demonstra că mineritul se poate face în condiţii de siguranţă şi cu responsabilitate. De asemenea, în centrul de informare există posibilitatea de a accesa materiale video informative. Locul este deseori gazdă pentru discuţii tematice, conferinţe, întâlniri de lucru cu studenţii sau expoziţii.
Pentru a fi mai aproape de comunităţile învecinate, Roşia Montană Gold Corporation a deschis centre de informare şi la Abrud, Câmpeni şi Bucium. Acestea stabilesc o relaţie directă şi strânsă între companie şi localnici, asigurând, în acelaşi timp, un dialog permanent cu toţi cei interesaţi să afle adevărul despre proiectul minier, Roşia Montană şi oamenii săi.
Sorin Poparadu
17:01
ma bucur ca oamenii au de unde sa se informeze in mod corect, oricine face acest lucru vede ca e vorba de un proiect benefic pentru tara si care e si dorit de cei din Rosia
17:44
Se pare ca oamenii chiar vor sa se informeze si e de apreciat deschiderea investitorilor spre a raspunde la orice solicitare. Speram ca in curand sa se axaze pe informarea asupra rezultatelor dobandite prin implementarea proiectului
18:57
Wow, zece ani de activitate e ceva. Oricum investitorii au avut multe initiative bune in zona si ar fi si mai bine daca s-ar implementa si proiectul odata
11:27
foarte bine, investitorii sunt oricum singurii care au acut posibila activitatea in zona, ca daca era numai dupa stat…
14:28
@doru Așa este, proiectul de la Roșia Montană este susținut de 95% din locuitorii acestei localități, este șansa noastră pentru o viață mai bună și pentru a continua tradiția milenară a mineritului
17:21
@SVM: va sustin si sper sa obtineri viata mai buna pe care vi-o doriti si o meritati. oamenii au inceput sa se informeze, poate lucrurile se indreapta pe fagasul cel bun…