Ciugud. Proiect de 6 milioane euro finalizat şi alte proiecte în derulare

4 iulie 2013 13:490 comments

canalizare 2Prezent în cadrul unei conferinţe de presă, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian a făcut o scurtă radiografie a lucrărilor finalizate în acest an în comuna ce o conduce dar şi a investiţilor ce se află în derulare dar şi a celor care vor începe pe parcursul lui 2013.
Edilu din Ciugud a spus că în luna aprilie a anului 2013 a fost finalizat cel mai ambiţios proiect cu finanţare europeană ce deserveşte comunele Ciugud şi Berghin. În mai puţin de 2 ani au fost construite două staţii de epurare moderne, 47,70 de kilometrii de reţea de canalizare, 35,5 kilometrii de reţea de alimentare cu apă şi au fost asfaltaţi 13 kilometrii de drum, amenajate peste 14 kilometrii de trotuare moderne, rigole şi şanţuri de scurgere a apei. De asemenea a fost înfiinţat şi dotat un centru de zi pentru persoane vârstnice şi o expoziţie etnografică. Proiectul, finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală cu valoarea de aproximativ 6 milioane de euro fără TVA a fost derulat de comuna Ciugud în parteneriat cu comuna Berghin sub egida Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin.
În luna iunie a acestui an a fost finalizat şi depusă ultima cerere de rambursare pentru proiectul DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII AGRICOLE A COMUNELOR CIUGUD ŞI BERGHIN PRIN MODERNIZAREA DRUMURILOR DE EXPLOATARE AGRICOLĂ. În cadrul acestui proiect au fost asfaltate primele drumuri agricole de exploatare din ţară în lungime de 26 kilometrii. Şi acest proiect a fost implementat de către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud-Berghin.
În comuna Ciugud continuă lucrările la execuţia unui parc modern amplasat în localitatea Limba. Finanţarea este asigurată din Fondul de Mediu iar lucrările se estimează a fi finalizate la sfârşitul acestei luni. Parcul va dispune de spaţii moderne de recreere, locuri de joacă pentru copii, un lac artificial, sistem modern de irigat şi iluminare cu spoturi fotovoltaice.
În decursul acestui an vor demara lucrările de modernizare a străzii Cheie din localitatea Drâmbar. Fondurile provin dintr-o finanţare europeană din AXA 4 LEADER din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru care a fost semnat contractul de finanţare în luna aprilie 2013. Lucrările vor viza amenajarea trotuarelor, şanţurilor, podeţelor şi a accesului la proprietăţi ale locuitorilor de pe această stradă. Se estimează finalizarea lucrărilor luna octombrie a anului curent.
Comuna Ciugud va implementa alte două proiecte cu finanţare europeană ce vizează modernizarea sediului administrativ al comunei situat în comuna Ciugud şi modernizarea (asfaltarea) unor drumuri de exploatare agricolă situate în satele Şeuşa, Teleac şi Drâmbar.
În faza de documentare se află şi alte proiecte ce vizează zone de agrement şi energie regenerabilă.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com