CJ Alba: Liberalii au votat pentru scumpirea apei

24 august 2017 16:371 comment

Maşina de vot a majorităţii PNL din consiliul Judeţean Alba a funcţionat încă o dată. Liberalii au decis ca locuitorii din Alba să plătească mai mult pentru serviciile oferite de compania de stat SC Apa CTTA SA.

Încălcând planul de majorare a preţurilor propus şi promis la începutul anului 2017, consilierii judeţeni ai majorităţii PNL au decis că locuitorii din Alba trebuie să plătească mai mult pentru un confort firesc, ce ţine de normalitate şi confort minim, pentru secolul XXI: apa.

În calitate de lider al grupului PSD, vă spun că noi nu suntem de acord cu acest scumpiri pentru că nu se justifică: cetăţenii vor plăti în fiecare lună cu 10-20 de lei mai mult. Deşi la 1 ianuarie 2016 TVA-ul pentru apă a scăzut la 9%, această scădere nu se vede în tariful pe care îl plăteşte populaţia. În 2017 TVA-ul general a mai fost redus odată, ajungând la 19 la sută, după ce a fost scăzut de la 20 la sută (anterior a fost chiar 24 la sută). Aceste reduceri nu se văd în facturile la apă şi canalizare.

Daniel Zdrânc a spus că APA CTTA nu respectă planul de tarifare propus la începutul anului 2017, ceea ce nu ar fi prea… legal.

Creşteri de tarife prevăzute pentru 2017 – se va ajunge la:
3,18 lei (fără TVA) / mc la canalizare
3,14 lei (fără TVA) / mc la apă potabilă

Creşteri de tarife efectuate în 2017:

10% la canalizare
5% la apă potabilă

Prezent în sală, directorul SC Apa CTTA, Ioan Dreghiciu, a declarat că scumpirea este necesară pentru finanţarea creditului de 12,3 milioane de euro, parte substanţială cu care societatea de apă din judeţul Alba participă la un plan de finanţare de 114 milioane de euro.

Consilierul Cosmin Arion (ALDE) a întrebat pe reprezentanţii SC Apa CTTA Alba dacă s-a dat zi liberă şi premii în bani de Ziua Apei (Sf. Ilie), dar directorul Ioan Dreghiciu a refuzat să ofere cifre, admiţând că s-au dat prime în bani!

Dorel Tomuş, PSD: „Nu ştiu dacă aţi fost la Abrud, dar la Abrud nu prea curge apa, doar câteva ore pe zi, iar atunci când este, este într-un hal fără de hal”.

Alin Cucui (PNL), preşedintele de şedinţă (în absenţa preşedintelui CJA Ion Dumitrel, a cărui soţie este în Consiliul de Administraţie al SC Apa CTTA Alba) a declarat: „Toate aceste lucruri le puteaţi spune în comisie (n.a. comisia de specialitate din cadrul CJA), dar ştiu că dă bine să vorbeşti în faţa presei”.

Iată cum s-a desfăşurat votul pentru scumpirea apei potabile şi a canalizării în judeţul Alba:

Au votat pentru scumpire: toţi cei 17 consilieri ai PNL
Au votat împotriva scumpirii: cei 7 consilieri PSD + cei 2 consilieri PMP + Cosmin Arion (ALDE)
S-au abţinut doi consilieri ALDE: Ioan Uţiu şi Gheorghe Feneşer

Cert este că locuitorii din Alba vor plăti de acum înainte mai mult pentru serviciile SC Apa CTTA SA, societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Alba.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com