Clădiri istorice de vizitat în București

3 mai 2023 18:080 comments

Istoria Bucureștiului a fost marcată fundamental de sosirea în 1866, a viitorului rege Carol I, care, cu ajutorul elitelor politice, a reușit să modernizeze Capitala.

În timpul domniei regelui Carol I au fost construite numeroase monumente ale Bucureștiului, precum Palatul CEC, Ateneul, palatele regale sau Arcul de Triumf. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost ridicate multe bănci și clădiri administrative.

Bucureștiul și-a atins gloria între cele două războaie mondiale, când a fost cunoscut în toată Europa drept „Micul Paris” pentru arhitectura sa și pentru folosirea limbii franceze de către elitele sociale.

În acest articol vei găsi clădirile istorice din București pe care trebuie să le vizitezi cel puțin o dată în viață.

Ateneul Român

Ateneul Român este una dintre cele mai emblematice clădiri ale Bucureștiului. Acesta a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, într-un stil neoclasic și a fost destinat să fie un centru cultural pentru oraș.

Ceea ce nu mulți știu despre Ateneul Român este că a fost construit pe fundația unui fost circ american. Proiectul Ateneului a valorificat terenul existent, pe care trebuia să fie construit circul (de unde și forma sa circulară).

Astăzi, acesta găzduiește Orchestra Filarmonicii George Enescu și numeroase concerte și evenimente pe tot parcursul anului.

Palatul CEC

Palatul CEC este o clădire impunătoare care a fost construită la începutul secolului al XX-lea, într-un stil eclectic.

Clădirea a fost Inițial destinată sediului Băncii CEC, dar în prezent este utilizată ca muzeu și spațiu de evenimente.

Palatul CEC este renumit pentru fațada ornamentată, cupola impresionantă și mozaicurile complicate, fiind un loc popular pentru a face fotografii.

Casa Melik

Casa Melik a fost construită în anii 1750 de un comerciant local, iar în prezent este cea mai veche clădire privată din București. Comerciantul a vândut casa în 1815 armeanului Chevroc Nazaretoglu, care a restaurat-o în 1822. Clădirea a fost păstrată în forma și structura inițială până în prezent.

Casa Melik a fost denumită după unul dintre cei mai iluștri proprietari, autorul și figura revoluționară din 1848, Iacob Melik.

În prezent, clădirea găzduiește Muzeul Theodor Pallady, care este dedicat vieții și operei pictorului român Ștefan Dimitrescu Pallady (1886-1966).

Muzeul prezintă o colecție de peste 400 de picturi, desene și sculpturi ale lui Pallady, precum și lucrări ale altor artiști români de la începutul secolului al XX-lea.

Exponatele muzeului oferă o perspectivă asupra stilului artistic și a evoluției lucrării artistului de-a lungul timpului.

Muzeul poate fi vizitat de joi până duminică, între orele 10 – 18.

Biserica Kretzulescu

Biserica Kretzulescu este o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, situată într-unul dintre colțurile Pieței Revoluției. Construită între anii 1970-1972, astăzi este unul dintre cele mai notabile lăcașuri de cult din București; clădirea se remarcă prin dimensiunea impunătoare a clopotniței și prin cărămizile sale roșii. Pereții exteriori au fost vopsiți inițial în roșu, până când lucrările de restaurare de la mijlocul anilor 1930 au dus la înlocuirea cărămizilor roșii cu cele originale.

Biserica a fost avariată de cutremure atât în 1940, cât și în 1977, dar a fost adusă la starea inițială după ambele incidente. De asemenea, clădirea a evitat cu succes demolarea în timpul regimului comunist.

În prezent, biserica este deschisă pentru vizite.

Hanul lui Manuc

Construcția hanului a început în 1806 și s-a terminat doi ani mai târziu. Hanul poartă numele fondatorului său, Manuc Mârzaian, cunoscut sub numele de Manuc Bei.

În zilele noastre, hanul mai păstrează câteva dintre elementele folosite în construcția sa inițială. În curtea interioară se regăsesc câteva dintre plăcile de lemn din secolul al XIX-lea. De asemenea, veranda, stâlpii și scările păstrează lemnul original. Chiar și lămpile și puțul cu roți a terasei au fost modelate după cele originale.

Astăzi, hanul lui Manuc este alcătuit din restaurantul cu același nume, mai multe cafenele și magazine.

Acestea sunt doar câteva dintre clădirile importante, bine conservate, pe care le poți găsi în București. Dacă ești amator de plimbări și îți place să rătăcești pe străduțe, vei găsi cu siguranță multe clădiri vechi private, cu o arhitectură deosebită, în stilul ”Micului Paris”, pe care le poți admira și poza.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com