Clasa pregătitoare şi împărţirea oraşelor în circumscripţii şcolare, criticate de liderii PNL Alba
În ultima conferinţă de presă a PNL Alba, deputaţii liberali de Alba Teodor Atanasiu şi Călin Potor au criticat ultimele inovaţii din domeniul educaţiei româneşti. Deputatul Teodor Atanasiu a precizat că i se pare cu totul deplasat faptul că oraşele au fost împărţite în circumscripţii şcolare iar părinţii au voie să-şi înscrie copiii în clasa I sau în clasa pregătitoare doar la şcoala din respectiva circumscripţie. Acesta a precizat că, în ultimul timp, sportul naţional pentru părinţi este schimbarea domiciliului pentru a-şi putea înscrie copiii la care şcoală doresc. “Oana Badea este iniţiatorul acestei gogomănii, prin care se fixează teritoriul geografic, locul copilului unde are voie să meargă la şcoală. Localitatea este împărţită în circumscripţii şi doar la şcoala din circumscripţia unde locuieşti poţi să îţi înscrii copilul. Ştiţi care este sportul naţional pentru părinţii care vor să-şi înscrie copiii în clasa I sau clasa pregătitoare? Schimbatul locuinţei. Mă mut la fratele meu, la cumnat sau la prieteni ca să îmi pot înscrie copilul la ce şcoală doresc. Nu se poate. Este bătaie de joc. Ne pierdem vremea cu prostii din astea. Mă uitam la primarul din Aiud, Horaţiu Josan, un primar cu cap. S-a uitat pe tâmpita de lege şi ce credeţi că a făcut? A făcut o singură circumscripţie şcolară şi fiecare părinte se poate duce să îşi înscrie copilul unde doreşte. De ce să mai umble să îşi schimbe domiciliul?”, a precizat Teodor Atanasiu.
La rândul său, Călin Potor a precizat că la sfârşitul săptămânii trecute a participat la o dezbatere privitoare la mult discutata clasă 0, o nouă inovaţie a actualilor guvernanţi care produce haos în sistemul educaţional românesc. Respectiva întâlnire a fost organizată de OFL Alba.
Călin Potor a spus, referitor la întâlnire: “Concluziile au fost puţine. Nu dorim amânarea clasei 0 ci dorim ca acest lucru să nu se întâmple niciodată. O lege prost făcută, ca aceasta, trebuie schimbată în totalitate cu altă putere”, a declarat sec Călin Potor.
De asemenea, atât Teodor Atanasiu cât şi Călin Potor au spus că
în condiţiile date, copiii de 5-6 ani ajung să folosească grupuri sanitare inadecvate vârstei lor, săli de clasă care nu au mobilier adecvat şi cel mai important efect al înfiinţării clasei pregătitoare este acela că bulversează programul celorlalţi elevi.
O altă problemă este faptul că personalul didactic nu a parcurs un program de formare, iar cadrele didactice de la grădiniţă, cu care copiii sunt obişnuiţi, nu au dreptul să predea la clasa pregătitoare decât dacă au dublă specializare, de educator şi învăţător.
O altă problemă este faptul că viitorii şcolari nu ştiu ce discipline vor studia, câte ore pe săptămână şi cât durează o oră, asta pentru că e dificil ca aceştia să fie ţinuţi în bănci timp de 50-60 de minute. Şi dacă vor veni în clasa pregătitoare să se joace, aşa cum au făcut la grădiniţă, unde cunoştinţele se transmit prin joc, atunci nu era mai bine să nu se schimbe nimic, să se menţină clasa la grădiniţă, unde erau toate condiţiile pentru instruirea copiilor?
Sorin Poparadu